„Ислямска държава” разработва технология за ракети „земя-въздух”

Технология за ракети „земя-въздух” разработват терористи от „Ислямска държава”. Целта им е да свалят пътнически самолети, пише британското издание „Дейли телеграф”.

Според видеоматериали, показани от „Скай Нюз”, терористи от групировката са успели да създадат термални батерии за ракети „земя-въздух”.

Батериите са произвеждани в “University of Jihad” – фактически в столицата на ДАЕШ, Ракка, намираща се в Сирия.

Развитието на технологията е от голямо значение. Групировката е иззела голямо количество стари ракети, но малко са използваеми, тъй като батериите им не работят.

През последните месеци организацията загуби територии в Сирия и Ирак заради невъзможността да отговори на въздушните удари на водената от САЩ коалиция и на руските бойни самолети.

Бойните самолети на международните сили теоретично са под риск, макар че модерните изтребители могат да преодолеят заплахите от по-старите ракети „земя-въздух”, които са притежание на сирийската армия, но сега са в ръцете на „Ислямска държава”.

Но тези ракети представляват голяма опасност за пътническите самолети, ако ДАЕШ успее да пренесе такива оръжия в различни части на света или инструкции как да ги направят.

Според военни експерти само в Либия след свалянето на Муамар Кадафи около 20 хиляди ракети „земя-въздух” са изчезнали от складове. Но много от тях са много стари и не се знае дали могат да бъдат използвани.

Видеоматериалите са предадени на „Скай нюз” от бунтовници от Свободната сирийска армия, които са били открити в терорист от ИД, който е бил задържан при опит да премине през тяхната територия към Турция.

На тях е заснето училище в Ракка, където финансирани от ИДучени разработват нови продукти.

Освен технологията за ракети, показани са и експерименти с дистанционно управление на коли бомби, „управлявани” от манекени. В манекените има термални механизми, които им позволяват да имитират човешко поведение.

Най-вероятно видеоматериалите е трябвало да бъдат предадени на други екстремисти от организацията в чужбина.

Според експерти материалите са „шокиращи”.

Коментари

Задължително поле