Борисов: В най-лошия случай усвояваме 95-96% от еврофонодовете

В най-лошия случай по всички програми ще имаме 95-96% усреднено усвояване на еврофондовете, България е втора в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на пресконференция в Държавен фонд „Земеделие”, посветена на резултатите от усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

„За 2015 г. сме дали над 330 млн. за заплати за учители. Близо 50 млн. на правосъдната система, говорим за допълнителни пари. 100 млн. за реконструкцията на старите магистрали, 107 млн. за тютюнопроизводителите. Всяка Коледа, Нова година и Великден по над 50 млн. бонуси за пенсионерите.

В рамките на един такъв период над 153 млн. сме дали повече за пенсии, от събраното от контрабандистите”, посочи премиерът Борисов. Той поздрави ръководството на фонда за стриктните финансови корекции. „ДФ „Земеделие” не само ние го наблюдаваме, но го наблюдават и от Брюксел. Трябва да бъдете безмилостни. Общините вече направиха екипи и знаят, че не могат да минат по другия начин. Държавата, като администратор, е вече доста силна”, допълни още премиерът Борисов.

Успяхме да запазим ДФ „Земеделие” от огромните политически апетити за смени и пренареждане, каза още Борисов.

„Действително, това което направихте като експерти, е изключително добро за българското земеделие и животновъдство. Заслужавате да бъдете поздравени, защото това са над 3,3 млрд. лева отишли от най-малките до най-големите производители, общините и селски райони. Всичко това отива в благосъстоянието на хората”, допълни още той. По думите му, вчера са стартирани и първите проекти по програмата за иновации и конкурентоспособност. „Това са живи пари, които влизат в огромни сектори на нашата икономика”, коментира още Борисов.

Аз засичам докладите на БНБ. С тези големи плащания веднага се увеличават влоговете в банките, допълни той.
Последният месец са били с над 350 млн. лева. Колкото повече се разплащаме по програмите, толкова повече се увеличават влоговете на фирми и граждани, които минаха 87 млрд. лева, каза още премиерът.

„БНБ е на отрицателна лихва. Те вече не дават лихви. За да си държат там парите, те взимат пари. Смятайте колко финансов ресурс има в държавата. Ако съумеем с една политическа стабилност и доверие да накараме хората да инвестират по-спокойно, огромни пари ще стоят за предприемачите, с които да работят”, посочи Борисов. По думите му, тази година държавата е успяла да събере над 2, 850 млрд. лева от ефективната борба с контрабандата. „Всичко това е отивало в олигарси, контрабандисти и знайни и незнайни герои. Благодарение на това, във всички системи дадохме огромни пари, за да се получи ръст в икономиката и да съживим цели сектори. Земеделието е само едно от тях”, коментира още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес