Франция отбелязва година след атентата срещу „Шарли ебдо“

Франция днес ще проведе официални чествания на годишнината от атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“, припомня БГНЕС.

На 7 януари 2015 г. маскирани мъже откриха стрелба в редакцията на изданието. Разигралата се трагедия остави общо 12 души убити и беше последвана от вълна на насилие през следващите месеци, завършила с нападенията от 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Двамата братя Саид и Шериф Куаши убиха осем души в редакцията на вестника, както и други в близост до сградата. Отговорност за нападенията пое клонът на Ал Кайда на Арабския полуостров.

Днес президентът на Франция Франсоа Оланд ще произнесе реч пред антитерористични сили за сигурност в парижката полиция. По време на своето изказване се очаква държавният глава да представи планове за реформи срещу организираната престъпност и тероризма.

В същото време изданието „Шарли ебдо“ продължава да буди дебати със своите карикатури като вече редакцията му работи в нов подсигурен офис на секретно място.

В сряда вестникът публикува своя специален брой по случай годишнината от атентата. На първата страница се вижда карикатура, изобразяваща Бог, носещ автомат „Калашников“ през рамо. Над него е изписано заглавието на броя - „След една година: Убиецът все още е на свобода“.

Въпреки големия интерес към първия брой на вестника след атентатите, в действителност няма значителен наплив за неговото издание, посветено на годишнината.

Корицата е в типичния за изданието провокативен стил като през годините то е публикували карикатури и на пророка Мохамед, което доведе и до неодобрението от страна на мюсюлманската общност по света и стана причина за нападението срещу редакцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят