Българи и румънци са най-големите еврооптимисти

Българите и румънците се нареждат сред най-големите еврооптимисти. Това сочи ново проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено в половината страни членки, сред които са основателки като Франция, Германия и Холандия, но и новоприетите България и Румъния, съобщава бТВ.

Основен извод от проучването в 14-е държави е, че при въображаем референдум всеки трети европейски гражданин би гласувал неговата държава да напусне евросъюза.  Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче, отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Въпреки тенденцията най-проевропейски настроени са хората в Румъния и България – 85% и 82%.

Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания – 54% от всички, изразили позиция. Освен на Острова, през изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно още в Гърция, Белгия, Холандия и Италия. Три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят