Горанов: Има предпоставки за 4,5% ръст на икономиката

Има предпоставки за ръст на икономиката, какъвто се коментира. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че очаква икономически растеж от 4,5% през тази година.
Засега обаче няма да променяме заложената в бюджета прогноза за растеж, каза още Горанов в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR..

Първо трябва да си свършим добре работата, допълни той.
"Дали ще успеем да постигнем това, което се коментира като оптимистична прогноза, зависи само от нас. Но е твърде рано да променят прогнозите, които сме дали. Има време за това", каза министърът на финансите.
Темпът на инвестиции по линия на европейските фондове и на частния сектор може да се запази и през новата година, каза той и допълни, че правителството може да се справи с удържането на дефицита на нива от 2%.

Горанов не се отказва от идеята за 2% данък за общините. Ако с общините се обединим около идеята, тази промяна в закона може да се случи още в първата половина на 2016 г., заяви той.

Горанов потвърди, че ще има промени в Закона за публичните финанси, които целят да дисциплинират общините.
Има общини, които на практика са фалирали – задълженията им надхвърлят 2-3 пъти бюджета им, посочи финансовият министър. Според промените в закона задължение на кмета е да предложи на общинския съвет план за оздравяване. Ако нещата се ограничат до там, общината ще може със собствени сили да върне финансовото си състояние в нормални граници. Ако не може да се справи сама, правителството започва да играе по-.сериозна роля в този процес. Ще дава становище по плана, наблюдавайки го и евентуално отпускайки безлихвен заем на общината, обясни финансовият министър.

На някои места разходите за администрацията са намалени с 10 на сто, каквито заявки дадохме в началото на мандата, уточни Горанов.
Някъде намалението е по-малко, а другаде изобщо няма такова. Като пример министърът даде силовите ведомства, но уточни, че реформите там продължават.
Горанов коментира и темата за т. нар. данък „уикенд“, който предвижда частично възстановяване на ДДС на фирмите, в които автомобили и недвижима собственост се ползват и за лични нужди.

Според него това не е нов налог и който твърди обратното, заблуждава обществото. При събирането му ще се разчита на добросъвестността на данъчно задължените лица, уточни министърът. Те ще посочат кои активи ползват за лични нужди. Националната агенция по приходите ще е готова преди края на януари с указанията, как агенцията ще работи във връзка с приетите промени в Закона за ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес