Взимаме направление по всяко време

Всеки български гражданин ще получи поне по едно направление на месец, независимо кога отиде при личния си лекар. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова тв и увери, че ще можем да ползваме правата си на здравноосигурени.

„Личният лекар е този, който преценява на база симптомите от какъв специалист имате нужда“, припомни той. НЗОК ще плаща за диспансерните прегледи, ще плаща тестовете за най-масовите онкологични заболявания в България, посочи министърът и допълни, че реформата му е засегнала интереси за 700-800 млн. лева в сектора.

Лекарите с по-високи заплати

Работещите в спешните отделения лекари ще взимат пон 1500 лева, а сестрите – 900 лева, съобщи още здравният министър. Увеличаването на заплащането продължава и за работещите в спешна помощ, които ще взимат до 20% повече.

Търговията с кръв спира, когато започнем да даряваме

Незаконната търговия с кръв, чиито тартори са цигански групи, не може да бъде спряна, посочи Москов. По думите му единственият изход от грозната и неприемлива ситуация е българите сами да започнат да даряват.
„Не мога да поема ангажимент, че ще се справим, защото ние не даряваме кръв. Нямаме тази култура“, заяви той и допълни, че циганската търговия замества липсата на усещане, че трябва да се дарява, защото утре може да си на мястото на човека, който има нужда.
Все пак министерството подготвя мерки за справяне с монопола над кръвта. Предстои агитационна кампания за нуждата от даряване, както и нови мерки за това наличното количество кръв в страната да не залежа.
„Ако няма нужда от кръв, ако има дарители, тогава това нещо (търговията с кръв б.а.) ще изчезна от само себе си“, посочи Москов.

Коментари

Задължително поле