Българи изкарват по 1000 евро в чужбина като бъркат бетон

Българи изкарват в чужбина до 1000 евро да бъркат бетон в строителството, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по Нова телевизия. Затова много нашенци предпочитат да заминат в Европа и да работят там.

„Като започнем от нискоквалифицирания труд, където хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час, в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина", коментира още Пламен Димитров.
„Вече 7-8 години пазарът в България е близко до Европейския съюз и най-логичното обяснение, което имам аз е, че от две години пазарът на труда в България работи заедно с европейския пазар. За това предупреждавахме отдавна", допълни той.

Той цитира изследване на Българския икономически и социален съвет относно нагласите на младите хора, които завършват средно образование за трайна или нетрайна имиграция в Европа. По думите му хората вече не се спират да имигрират в чужбина заради незнанието си на език, тъй като повечето от тях вече пътуват при роднини.

„Ръстът на заплатите с 7-8% годишно трябва да бъде ускорен", смята още президентът на КНСБ.

„В много от секторите, където имаме глад за кадри, смятам, че има възможност за вътрешно преразпределение. Там, където има традиционно ескалиращо напрежение, е енергийният сектор, в мините, в мини „Марица Изток" заради неплащането на задълженията към мините по веригата. Трябва да се вземе спешно решение тези 400 млн. лв. да бъдат изплатени към мини „Марица Изток" или част от тях, за да могат да бъдат плащани регулярно заплатите на миньорите и да добият те въглища, които централите чакат, за да ни дадат топлото и тока", добави още Пламен Димитров.

Коментари

Задължително поле