Френски седмичник за новогодишното интервю на премиера в “Труд”: Бойко Борисов - Този идиот, който звъни посред нощ*

Българският министър-председател е напълно посветен на своята работа, отбелязва „Курие ентернасионал“

„Бойко Борисов - този идиот, който звъни посред нощ.“ Така е озаглавен материалът на френския седмичник „Курие ентернасионал“, който е направил подборка на най-интересното от Френското издание, което излиза в четвъртък от 1989 г. насам, публикува преведени интересни публикации на чужди медии.

„Създаден през 1936 г., „Труд“ е един от най-старите български вестници. След падането на комунизма бившето синдикално издание се вписва в новата реалност, като променя формaта си на таблоиден. През 1997 г. става част от медийната империя на ВАЦ като по-малкия си брат „24 часа“.** Със скромната си цена той е най-четеният вестник в България. Характерен е и с това, че съсредоточавайки се върху различни факти, понякога прави разследвания и разкрития за българския политически елит. В сайта, който е сравнително нов, могат да се намерят основните материали от печатното издание, допълнени със снимки и видеоклипове“, пише френският седмичник за в. „Труд“.

„Интервютата на българския премиер Бойко Борисов, известен с това, че не си държи езика зад зъбите, често радват българските любители на интернет. Последното, появило се в началото на годината, не ги разочарова. За начало на годината в. „Труд“ искаше да нанесе удар с интервю с премиера Бойко Борисов. Сигурен успех, като се имат предвид колоритните му личност и език“, пише „Курие ентернасионал“, като посочва, че Борисов е нестандартен политик, бил преди това бодигард, после шеф в полицията, преди да стигне до високите ешелони на властта. Нататък изданието цитира най-интересните посочва него пасажи.

За геополитиката

Случаят със сваления от Турция руски самолет постави България в деликатна позиция. Член на НАТО и ЕС, родина на значително турско и мюсюлманско малцинство, България е известна и със симпатиите си към Русия, „големия брат“ от времето на СССР, но също освободителка от „отоманското иго“ през 1878 г., пише „Курие ентернасионал“.

Чия страна да избере? За премиера няма съмнение, че „националният интерес е на първо място“. И България е показала „че е лоялен член“ на евроатлантическите организации. „За разлика от други народи в Източна Европа българите не изпитват неприязън към Русия“, но „днес младите българи пълнят самолетите по дестинации към САЩ и Европа“, отсякъл Борисов в интервюто според френския седмичник.

За големите европейски лидери

„Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън, те всички са „колеги“ за Бойко Борисов“, пише „Курие ентернасионал“ и допълва: „Той се хвали с привилегировани отношения с германския канцлер.“ „Преди или след заседание на Съвета на Европа ние винаги имаме разговор на четири очи поне за 30 минути. Не всички се ползват с такива привилегии“, цитират Борисов французите. В действителност в интервюто премиерът казва: „Фактът, че беше в България, и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последния път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки.“

В интервюто е и приятелят „Дейвид“, британският премиер, неотдавна посетил България, пише „Курие ентернасионал“. Според изданието така Борисов е получил шанс да се покаже в голямата игра - прегръдки на пистата, съвместни пресконференции, традиционен ресторант с български танцьори върху жар (нестинари), но най-вече посещение на браздата с Турция, за да покаже, че България стриктно изпълнява задълженията си да охранява границите на Шенген.

„Станахме в 4 часа сутринта, летяхме с правителствения самолет, после с хеликоптер. Приземихме се в стари военни бази. После лично аз карах джипа из планината с Дейвид до мен. За разочарование на моята охрана“, цитира изданието думите на Борисов за „Труд“.

Резултатът: „Дейвид Камерън си е тръгнал убеден в добрата воля на България“, отбелязва изданието и отново цитира премиера ни: „Той дори сам записа клипове на мобилния си телефон от пребиваването си у нас, които после да показва на колегите си в Брюксел. Чудесна реклама за България!“.

За самотата в политиката...

Не е лесно да ръководиш правителство, подкрепяно от нестабилна коалиция в парламента. Но за Бойко Борисов ГЕРБ, неговата консервативна партия, е полюс на стабилността. Това обаче не му пречи да взема важните решения в абсолютна самота, често пъти през нощта, „гледайки тавана с часове“. „Силният е най-могъщ сам. Как гледаш на това определение?“, пита българският журналист, а Борисов отговаря: „Да, 100%“, цитира го френското издание. То изтъква, че нататък премиерът разказва как не се колебае да звъни посред нощ на министри и шефове на агенции, а когато не му отговорят, да праща полиция да ги събуди. „Питам ги: Спите ли? Всички казват „Не, не, как ще спя“, а веднъж чух гласа на жената на един да казва: „Кой идиот ти звъни посред нощ?“, цитира премиера френското издание.

...и за футбола

Трябва да се разбере, че българският премиер е напълно посветен на своята работа, отбелязва „Курие ентернасионал“ и го цитира: „Нищо, нищо не може да ме отклони от работата ми“. „И футболът?“, пита журналистът. Тук изданието посочва, че това е мъничкият грях на българския премиер, който е играч на аматьорския отбор „Бистришките тигри“, кръстен на едно от предградията на София. Посочва още, че Борисов често е сниман по екип на терени в страната, и разказва, че премиерът твърди, че играе само за около час и половина следобед. „Сутрин имам между 15 и 20 срещи. Министри влизат и излизат, всеки по своя си въпрос и аз трябва да кажа да или не. След малко игра, душ и си като нов и денят може да започне отначало“, цитира Борисов „Курие ентернасионал“. И обобщава с цитат от премиера ни, че малките часове футбол биха могли да се смятат за „единствения му недостатък“.

* Заглавието е на френското издание.

** Тук французите показват учудваща неосведоменост относно собствеността на изданието. ВАЦ ги няма от 5 години, а “Труд” е ­собственост на “Труд медия” ЕООД - дружество, еднолична собственост на “Блъсков медия” АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи