До 2 месеца свалят от регистрация 350 000 коли (обзор)

Около 350 000 автомобила без застраховка „Гражданска отговорност“ ще загубят служебно регистрацията си до два месеца, предупреждават застрахователи.

„В момента гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та с указания или да сключат „Гражданска отговорност“, или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране”, съобщи пред БНР застрахователят Милен Петков.

Служебната дерегистрация на незастраховани автомобили се въведе с промяна в Кодекса за застраховане, приет през последните дни на 2015 г. Тогава беше намалена и глобата за шофиране без задължителната за автомобилистите полица от 400 на 250 лева.

„Целта е да се разреши проблемът с автомобилите с българска регистрация, ползвани от румънски, италиански и други граждани в чужбина. След това за катастрофи, предизвикани от тях, плаща българският Гаранционен фонд”, обясни пред “Труд” зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури.
В момента само в Румъния има над 100 хил. автомобила с българска регистрация по оценки от застрахователния бранш.

Според промените регистрацията на автомобилите, които нямат сключена “Гражданска отговорност”, ще бъде служебно прекратявана от Пътна полиция. Все още не е ясно обаче как ще става връщането на регистрацията.

Същевременно изплатените обезщетения по застраховките „Гражданска отговорност” растат, показва статистиката на КФН. Към края на ноември общият им размер възлиза на 299 млн. лева, което е месечен ръст от 26,3 млн. лева.

Коментари

Задължително поле