Хампарцумян: Кредитите щяха да са по-евтини, ако сме в Еврозоната

Тенденцията при лихвите и по кредитите, и по депозитите е в посока надолу, като намалението щеше да е по-чувствително, ако България беше в Еврозоната. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в студиото на btv.

„Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия", посочи Хампарцумян.

По думите му по-ниските лихви не са загуба за банката, а част от естествен процес. И допълни, че таксите няма как да се вдигат безконтролно - финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

Какво точно се е случило в КТБ и надзора й може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи - б.р.) е голям успех", каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

Хампарцумян нарече „опорни точки" твърденията, че ЕС е в процес на разпадане. „Тук 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света", посочи той.

Според него 2016 г. ще предложи умерен растеж с намерението да се направят реформи. „Реформи и стабилност не са непременно синхронни", посочи той, като допълни, че често промените водят до временни дестабилизации и затова трябва да се внимава „да не счупим машинката".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес