Не плащаме парно, само ако сменим инсталацията в блока

Единственият начин абонатите, които са се отказали от парно, да не плащат такса сградна инсталация, е да си сменят топлинната инсталация от вертикална на хоризонтална. Това заяви омбудсманът на „Топлофикация София” Деян Дянков пред бТВ.

Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите посочи, че таксата за сградната инсталация представлява непоискана услуга и след закъснялото транспониране на европейска директива би трябвало да е не само неморална, но и незаконна. Тази директива е приета още през 2011 г. и държавите имаха три годишен гратисен период да синхронизират законодателството си с нея, уточни той.

Според омбудсмана обаче тази директива не действа по отношение на „Топлофикация”. „Самата ЕК в отговор на български абонати отговаря: чл.27 (на директивата-б.р.) е неприложим за вашия случай”. Причината е, че етажната собственост се явява клиент, а не отделният апартамент.

Депутатът от от ГЕРБ Данаил Кирилов призова „да свикнем да разбираме, че дори чрез сградната инсталация получаваме услуга". Температурата в жилището се повишавала с – 2-3-5 градуса.

Заради натрупаните сметки за сградна инсталация обаче семейство пенсионери от Пловдив Минка и Желязко Димитрови са принудени да продадат жилището си.

От 7 години те живеят на село, апартаментът им няма ток, вода и отопление... но сметките продължават да идват.

Така и след като уж са покрили всичките си стари задължения за парно, на 28 декември получават нова фактура. Дълга над 3 метра и за сумата от 269.27 лева. За пенсионираната учителка Минка и преживелия два инсулта ветеринарен лекар Желязко това са много пари, идващи без ясно обяснение.

Сметката става още по-солена при просрочие и т.нар адвокатска консултация, която струва 350 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес