"Горя" танкер бункеровчик на ВМС

Огън на борда на танкера бункеровчик "Балчик" на ВМС вдигна на крак пожарни автомобили и аварийно-спасителна група. Екшънът се разигра като истински , а беше част от мащабно учение по гасене на пожар и отработване на съвместни действия при откриване на учебната 2016 г. във военните формирования в Пункт за базиране Варна.

Следващите епизоди се завъртяха на корветата " Решителни", на която през миналата година честваха четвърт век от вдигането на Военноморския флаг на РБ. В учението за първи път имаше съвместни действия на вертолет "Пантер" от авиобаза "Чайка", който заедно с борден спасител- водолаз спасяваха бедстващи хора в морето, транспортирани по-късно до вертолетната площадка в Пункта за базиране. Моторен катер "Хаджи Димитър" извърши буксировка на аварирал катер по килватерен способ и буксировка на борд, а между фрегатата "Смели" и корвета "Бодри" се прехвърлиха леки товари и поща по траверзен начин.Водолазната група от спасителния кораб "Протео" направи спускане за обследване на дъното за осигуряване на безопасността на корабите и катерите с цел превантивни действия за борбата с диверсионната и терористична заплаха.

"Решението на правителството да бъдат отделени като начало 80 милиона лева за стартиране на корабостроителната програма ще доведе ВМС до ниво, което ще е равностойно с това, което притежават нашите партньори и съюзници", каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той коментира, че многоцелеви кораб за ВМС е негова мечта от много години. Според него през тази година не се предвижда сертификация на българските военни кораби, защото противоминният кораб и фрегатите са сертифицирани, а самата сертификация е с продължителност три години.

Вицеадмирал Румен Николов и кметът на Варна Иван Портних бяха на откриването на учебната година в Пункт за базиране Варна. За началника на отбраната вероятно това е последното официално появяване пред целия строй в базата, от която тръгва военната му кариера още през 1982 г. като командир БЧ-1 на противолодъчен кораб в дивизиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони