ЕК: Напредва разследването срещу „Газпром”

Разследването на Европейската комисия (ЕК) срещу "Газпром" за злоупотреба с монополно положение при доставките на газ в България и още няколко източноевропейски страни напредва. Това заяви за БНР еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Същевременно от ЕК съобщиха, че се прави отделно разследване за доставките на синьо гориво за нашата страна.

Разследването тече от над 2 години и касае високите цени в договорите за доставка на руски газ в България и още 7 източноевропейски страни. Ако държавната компания "Газпром" бъде призната за виновна, че нарушава конкуренцията на единния пазар в Европа, тя рискува огромни финансови глоби от Европейската комисия.

"Нещата напредват", обясни ресорният комисар Маргрете Вестагер. Възраженията на "Газпром" са били изслушани точно преди Коледа, допълни тя, без да се ангажира със срокове, кога Брюксел ще вземе решение. Същевременно Вестагер призна, че на неформална основа Комисията преговаря с руснаците за либерализиране пазара на газ в Източна Европа.

През април 2015 г. ЕК официално обвини руския газов гигант „Газпром” за злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. В отговор руският газов гигант заяви, че претенциите на Европейската комисия за необосновани, а приетото от ЕК "изложение на възраженията" е само един от етапите на провежданото разследване и не означава признаване на „Газпром“ за виновен.

Вестагер потвърди, че в България се води отделно предварително разследване, свързано с проблема с доставите на синьо гориво от "Газпром" в началото на тази година.

"Има ново развитие относно България, което ще бъде разгледано отделно. Имаме известен брой жалби, които ще проучим. Твърде рано е обаче да дам подробности", отговори комисарят по конкуренцията Вестагер.

Коментари

Задължително поле