Спокоен секс за глухарите срещу ампутация на ски писти

В края на 2015 г. е приключил пореден проект на зелените „еколози”, будещ съмнения за разхищение на пари. Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие”. Тя е известна като една от най-добре финансираните организации, с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти. Затова няма изненада, че резултатът от ”усвояването” на тези над 400 000 лева е именно препоръка да се забрани зимният спорт в България, за да се опази глухарът.

Министерството на околната среда и водите е осигурило 437 000 лева по ОП „Околна среда”, за да се изготви план за действие, насочен към глухара, трипръстия кълвач и белогръбия кълвач в България. Дейностите по проекта* са странни - трябва да се броят кълвачи и глухари, да се анализира с какво и кога се хранят, какво им е поведението, да се правят обществени обсъждания, пресконференции и да се раздават брошури с цел популяризиране на трите вида птици. За всичко това са разплатени 433 759 лева към 31.12.2015, когато е завършило и начинанието.

Както споменахме по-горе, бенефициент е българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие”, а изпълнител е Българското дружество за защита на птиците. И двете неправителствени организации са членове на коалиция „За да остане природа в България”. Фондация „Биоразнообразие” се управлява от Петко Цветков, съпредседател на Политическа партия Зелените, а отговорник за проекта е Стефан Аврамов, нашумял още покрай усвояването на проект за 14 милиона лева за управление на влажните зони.

Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространението на глухара и те трябвало да бъдат забранени. Един от изводите е, че, видите ли, ски пистите ограничавали териториите на глухарите за „токуване” (чифтосване). Други важни неща, открити след усвояването на почти половин милион лева, засягат диетата на глухара - менюто на големите включвало пъпки и листа на бял бор и смърч. През лятото много обичали да ядат мекотели и насекоми. Малките глухари пък ядат предимно листни въшки, скакалци и паяци. При положение че това са все неща, които ги пише и в учебниците по биология, наистина ли е било нужно Министерството на околната среда и водите да даде плизо положин милион лева?

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Еколозите с нов удар - мътят яйца на костенурки за 1 милион лева

Интересното е, че от фондация „Биоразнообразие” признават, че глухарът не е застрашен вид и се среща във всички планини. Не можем да си обясним как при такова огромно и широко разпространение на тази птица именно ски зоните, заемащи много под 0.01% от планините, са такава „значима” заплаха.

Анализът за белогръбия кълвач е открил по-малки рискове от ски спорта за него, макар и да е отбелязано, че едно време го имало около Пампорово и именно зимният туризъм там го прогонил. Ключовото откритие за трипръстия кълвач пък е, че той е моногамен.

Не подценяваме стойността на откритията за диетата и порядките при чифтосване на глухаря и кълвача. Но нескопосано-поръчково вмъкнатите абсурдни изводи за зимния туризъм и лифтовете подсказват, че съмненията за този проект не се ограничават просто до неефективно разходване на средства, но и сочат към финансиране на частни лобистки дейности с държавни пари.

Все по-ясен става бизнес моделът на неправителствените организации от коалиция „За да остане природа в България”, които финансират лобистката си и политическа дейност чрез раздути държавни и грантови проекти.

Министърът на околната среда и водите дължи отговор докога министерството ще финансира частни лобистки организации, които в много случаи работят не само срещу сектор туризъм, но и срещу самото министерство?

*Номер на проекта от ИСУН: BG161PO005-3.0.07-0046-C0001

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини