Путин готов да даде убежище на Асад в Русия

Руският президент Владимир Путин е готов да предостави убежище на сирийският президент Башар Асад, ако бъде принуден да напусне страната си. Това става ясно от интервю с руския лидер публикувано на откъси от световните медии.

Със сигурност е по-трудно да се гарантира убежище на господин Сноудън в Русия в сравнение при евентуален случай с Асад, изтъкна Путин. Русия даде убежище на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън през 2013 година.

Руският президент подчерта, че е твърде рано да се каже дали Русия ще трябва да даде убежище на Асад. „Първо сирийското население трябва да получи възможност да гласува и след това ще видим дали Асад ще напусне страната си, ако изгуби изборите”, продължи президентът на Руската федерация.

Държавният глава на Русия призна, че Асад е направил много грешки по време на този конфликт, но добави, че „конфликтът никога няма да е бил толкова голям, ако не е бил подпален отвън от Сирия с оръжия, пари и бойци”.

Владимир Путин повтори руската позиция в подкрепа на Асад в опит да предотврати сценария като в Либия.

Не искаме Сирия да завърши като Ирак или Либия. Вижте Египет: трябва да се похвали президентът Сиси за поемането на отговорност и власт в извънредна ситуация с цел стабилизиране на страната, изтъкна лидерът на руската държава.

Запитан за извършваните от Асад бомбардировки над сирийци, Путин отговори: „Асад не се бие срещу собственото си население, а срещу тези, които са предприели въоръжени действия срещу правителството. Ако цивилното население също е пострадало, то това не е вина на Асад, а предимно вина на бунтовниците и техните чуждестранни приятели”.

Обаче лидерът на Русия добави, че това не означава, че всичко е наред в Сирия и че Асад върши правилно всичко.

Путин коментира и влошените отношения с Турция след сваления руски боен самолет от турски изтребител през ноември 2015 година.
Според него Русия ще се „противопостави” на Турция, ако Анкара заплаши руската национална сигурност.

„Много се надявам такива събития да не прераснат в големи военни конфликти. Но ако интересите и сигурността на Русия са заплашени, Русия ще се противопостави. Всеки трябва да знае това”, каза още Путин.

Той добави, че ако Турция атакува Русия, не е необходимо НАТО да се намесва.

„Турция е част от НАТО, но не е атакувана. НАТО следователно не трябва да защитава Турция, нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО. По-добре турското ръководство да се извини за сваления самолет, което си е военно престъпление, вместо да се обажда в щаба на НАТО”, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия