Гърците местят бизнеса си в България и Кипър

Изправени пред все по-високи данъци и социални плащания, през последните години много гръцки компании се преместиха в съседни страни като България, Кипър и Малта, което притеснява експертите, съобщава AFP.
„От 2012 година досега общо 11500 гръцки компании са открили банкови сметки или са се регистрирали в Българската стопанска камара, като 30% от предприятията са направили това през 2015 година“, казва председателят на Гръцко-българската търговска камара Христос Казандзис.

Това са предимно компании за автомобилен превоз, но също така предприятия за внос и износ, които са били засегнати от капиталовия контрол, който беше наложен в Гърция в края на юни, за да се избегне изтичането на пари от страната заради временната криза в отношенията между Атина и еврозоната.
Икономистът Димитрис Бибас подчертава, че „данъчното облагане, заплатите и разходите по създаването на компания в тези три страни са по-ниски отколкото в Гърция“.

Със средно данъчно облагане от 30% Гърция е в много по-неизгодно положение от България и Кипър, където данъкът върху фирмите е съответно 10 и 12,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес