Премиерът Борисов защити Румяна Бъчварова, жълт картон за професионалистите в МВР (обзор)

Премиерът Бойко Борисов защити вътрешния министър Румяна Бъчварова и нападна остро шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заради искането му за нейната оставка, ако не бъде разкрито бързо убийството на бизнесмена Александър Антов.

„Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър и дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае“, предупреди Борисов по време на демонстративни полети в авиобаза „Граф Игнатиево“ вчера. И попита Домусчиев дали така е мислил, когато е искал помощ от правителството „за неговото футболно хоби", очевидно визирайки финансовата инжекция на държавата от 5 млн. лв. за стадиона на „Лудогорец“. "Бих препоръчал от Тайланд да не ми дават съвети и от дългите им почивки, защото там малко се отделят от действителността", допълни Борисов, визирайки сегашното местоположение на бизнесмена. Премиерът разкритикува бизнеса и че не сваля цените, въпреки че горивата са паднали.

„Във всички държави по света стават убийства, и в сериала „От местопрестъплението: Маями“ ги има“, каза премиерът.

Борисов обяви, че Бъчварова не е на този пост да разкрива престъпления, тъй като за тази цел има професионалисти. Обясни също, че тя имала планирано посещение в Китай, което е било отлагано няколко пъти. Отсъствието на Бъчварова в този момент бе определено като нелепо вчера и от партньорите в управлението АБВ.

„Има кой да разследва убийствата. По всички поръчкови, както вие ги наричате, убийства през последните години има данни кой, кога и как ги е извършил, но когато се сглобяват за пред съда тези доказателства, много трудно издържат там. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити", каза още Борисов и така отмести отговорността от МВР. Той обаче бил разтревожен повече от случаите с бити пенсионери в няколко села и поставил срок най-късно до обяд в сряда да има задържани и обвинени.

Премиерът все пак даде се разбере, че не е доволен от работата на полицията. "Очевидно в МВР няма никакво чувство за самосъхранение, след като чакате аз да ви се обадя!" С тези думи Борисов се обърнал към шефа на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски вчера. Поводът за гнева му били точно нападенията над старци и набезите на бежанци в столичния квартал "Овча купел". "Недопустимо е полицията да не може да се организира, за да пази хората. Затова им наредих незабавно в "Овча купел" да бъде пратена патрулка или жандармерия заради притесненията, които хората имат", заяви Борисов.

МВР без ръководство при две поръчкови убийства

След две поръчкови убийства, нови нападения на старци по селата и бунт срещу бежанци край приемния център в „Овча купел” МВР започна седмицата без ръководство. Министърката Румяна Бъчварова и главният секретар Георги Костов заминаха на визита в Китай за 10 дни. В понеделник бе в отпуск и директорът на Националната полиция Христо Терзийски, но вчера той вече бе на работното си място. „Вдигнах 39 градуса температура и реших да остана вкъщи. Но сега съм по-добре”, каза Терзийски пред „Труд”. На въпрос дали до днес на обед ще бъдат заловени биячите на възрастни хора по селата, както му е поръчал премиерът Борисов, шефът на полицията отговори: „Надявам се”.

В Пекин Бъчварова е подписала споразумение за полицейско сътрудничество с министъра на обществената сигурност Гуо Шънкун и се е срещнала с Лу Вей, министър на администрацията за киберпространството и Луо Шуган, министър на културата.

Министър-председателят ядосан от измишльотини

“Мен с ДПС в управлението няма да ме видите!”, декларира министър-председателят Бойко Борисов. Той обяви за голяма измишльотина изявлението на отстранения лидер на ДПС Лютви Местан, че бил “стъпил на руска мина”. “Каква руска мина е настъпил Местан - нима Путин във всяко свое изявление не сочи мен и България като главен виновник? С цялото ми уважение към него, но когато Путин и Ердоган в Анкара прекръстиха и взеха “Южен поток” и го направиха “Турски поток”, когато взеха реакторите от “Белене” да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава, да страдат най-много - каква мина тогава той настъпваше?! Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера й Местан?!”, попита риторично Борисов. Той посочи, че единственото, което иска, е газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ - Азербайджан, Туркменистан и LPG терминала в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини