Премиерът: „Южен поток” е в историята, на дневен ред е газовият хъб

"Южен поток" е в историята, на дневен ред е газовият разпределител "Балкан", заяви премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрол в парламента.
Според него това ще стане "Български поток", като тръбите станат 100% българска собственост.
„Да го изведем като приоритет на Европейската комисия, заедно с интерконекторите. За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите. Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси.”, каза още премиерът.

По думите му към газовия разпределител има интерес от световни компании да участват.

Депутатът Велизар Енчев заяви в реплика, че е изненадан от отговора на премиера и че забелязал негативизъм към проекта „Южен поток“ от негова страна. Премиерът му отговори в дуплика: „Паметта на всички е достатъчно голяма да си спомнят как биваха отписвани и как бяха реализирани тези проекти. Всеки един от тях има положителни характеристики, които нямаше как да бъдат продължени. Нима не си спомняте, самият Орешарски каза, че спира „Южен поток““, каза премиерът. Той попита какъв негативизъм има, като от руска страна са казали, че „Южен поток“ е умрял и става „Турски“. „Четвърто точно за „Български поток“ говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите. То е именно „Български поток“, ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си третия пакет със санкциите на ЕК“, заяви Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес