Уроци по английски и клуб на пациента сред модерните терапии в психиатрията на Александровска болница

За нестандартните методи не се плаща и стотинка

Около 1400 пациенти годишно минават през Клиниката по психиатрия в столичната университетска Александровска болница. Почти два пъти повече са консултираните жени (900 на брой), тъй като представителите на нежния пол по-често търсят помощ и по-лесно приемат да се лекуват в психиатрия. 35% от приетите в клиниката обаче са били прегледани и за други съпътстващи заболявания. Най-често става дума за неврологични, сърдечносъдови и ендокринни, но също и за акушер-гинекологични проблеми.

В психиатрията на Александровската болница помощ търсят не само пациенти от столицата (те са около 60 на сто), но и от други градове - от Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Видин, дори от далечните Силистра и Смолян. Анализите показват още, че 28% от всички консултирани пациенти са направили опит за самоубийство или са имали намерение да го сторят. „Причините най-често са болестни, тъй като тези хора са или с депресия, или с биполярно ефективно разстройство“, каза още проф. Вихра Миланова, началник на клиниката. Назначаваното им медикаментозното лечение дава много добри резултати и се извършва в комбинация с психотерапия и социална рехабилитация. „Музико- и арт терапията са ни също на много високо ниво“, посочи професорката. Провежда се също трудотерапия, релаксация, има дори театрално ателие, като за нито едно от заниманията не се плаща и стотинка.

Малцина биха предположили, че в клиниката 2 пъти седмично се преподава английски език. Обучението води пациентка, която е професионален преподавател и дълги години е живяла в САЩ. Иновативният метод на терапия е въведен още през 2012 г.

Учителката е с душевно овладяно заболяване и всяка седмица с желание да учат английски при нея отиват по 10-15 пациенти от клиниката.

Има и клуб на пациента, в който „членуват“ вече изписани българи. Един път седмично те се събират, за да четат книги или да обсъждат важни за тях теми. Функционира дори хор на болните, който твори под опеката на професионалист, преподаващ хорово пеене. По негова инициатива за новогодишните празници в Клиниката по психиатрия гостувал хорът на музикотерапевтите в България, който направил запомнящ се концерт. Лекарите и медицинските сестри също останали изключително впечатлени от чутото, тъй като репертоарът на хора бил много богат. А с помощта на музикотерапевта в болницата се събира и хор от психично болни - поредна терапия за пациентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве