Петев бил грешно разбран за „Златната топка“

Два дни след коронясването на Лионел Меси като Кавалер на „Златната топка“ за рекорден пети път в България не стихват полемиките около вота на селекционера на националния отбор Ивайло Петев. Неговата тройка е Кристиано Роналдо, Андрес Иниеста и Томас Мюлер. В анкетата на спеца от ловешкото село Баховица не фигурира победителят в конкурса Меси и класираният на трето място Неймар. След награждаването организаторът на анкетата ФИФА оповести кой как е гласувал. А в коментар за столичен всекидневник Петев се оплака, че вотът му е манипулиран и че се извършва провокация. Той е цитиран: „Не е вярно това, че не съм поставил Меси в тройката.“

Оказва се обаче, че бившият треньор на „Лудогорец“ не е бил разбран правилно. Анкетната му карта с неговия подпис се пази в канцеларията на БФС, където е заверена и препратена към ФИФА. И няма разминаване между официално обявената от световната централа информация, че за Петев тримата най-добри футболисти на планетата за 2015-а са следните в този ред: 1. Кристиано Роналдо, 2. Андрес Иниеста, 3. Томас Мюлер. Шефове от БФС са говорили със селекционера и пред тях той споделил, че не е бил добре разбран за цитираните думи за “манипулация на вота“. Треньорът не отговори на позвъняване от „Труд“, за да обясни ситуацията и да аргументира избора си. В анкетата има далеч по-странни тройки, например неговият колега Том Сантфие от Того е заложил на: 1. Кевин де Брюин, 2. Еден Азар, 3. Яя Туре. По-късно се появи коментар на Петев, че „не е говорил за манипулиран вот“.

БГ треньори бранят Петев и бъркат Левандовски с Мюлер

Учредената преди по-малко от година Асоциация на българските треньори с председател Стефан Грозданов призова за толерантност към личната позиция на националния селекционер Ивайло Петев и вота му за „Златната топка“. В декларацията си треньорите обаче бъркат Томас Мюлер (който е №3 в анкетата на Петев) с Роберт Левандовски. И за да е пълна конфузията, обявяват поляка за германец.

България може да играе с Португалия

Урежда се приятелски мач между България и Португалия в Лисабон, информира селекционерът Ивайло Петев пред Дарик радио. В периода 21-29 март националите трябва да изиграят две проверки, като за втората от тях се водят преговори с Македония. Петев ще гледа подготовката на българските клубни отбори в Анталия, но няма да прави лагер с контроли там.

Коментари

Задължително поле