Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Сметната палата: БАБХ не е уведомила хората за морковите с олово

Българската агенция по безопасност на храните не е уведомила навреме хората за откритите вредни храни – моркови с олово и лазаня с месо, третирано с хормони, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков в интервю за бТВ. Цветанов коментира направеният от палатата одит на БАБХ.

Агенцията полага усилия, но не информира своевременно гражданите за наличието на опасни храни, категоричен беше шефът на Сметната палата. При конкретния случай с морковите с олово – първата проверка е била при търговеца на едро, но продуктите вече са били в магазините и изземването й е било трудно.

Цветков беше категоричен, че от агенцията са длъжни да обявят на сайта си марката, от която е опасната стока, както и да я унищожат.

Това е по-добра превенция от глобите, защото големите хранителни вериги не се притесняват от налаганите глоби, а само от отлив на клиенти, допълни той. Сметната палата препоръчва проверките на агенцията да се извършват от двама души, за да се избегне корупционен риск.

„Задължение е на всеки орган проверката да се извършва от двама инспектори. При проверките на ГМО сме установили, че се правят само от един инспектор. Трябва да има и ротация на инспекторите. Не може да гледат и едни и същи обекти“, категоричен е Цветков.
Проучване показва, че една трета от българите не знаят, че БАБХ е натоварена с функцията да проверява за безопасност на храните, каза още председателят на Сметната палата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.