Сметната палата: БАБХ не е уведомила хората за морковите с олово

Българската агенция по безопасност на храните не е уведомила навреме хората за откритите вредни храни - моркови с олово и лазаня с месо, третирано с хормони, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков в интервю за бТВ. Цветанов коментира направеният от палатата одит на БАБХ.

Агенцията полага усилия, но не информира своевременно гражданите за наличието на опасни храни, категоричен беше шефът на Сметната палата. При конкретния случай с морковите с олово - първата проверка е била при търговеца на едро, но продуктите вече са били в магазините и изземването й е било трудно.

Цветков беше категоричен, че от агенцията са длъжни да обявят на сайта си марката, от която е опасната стока, както и да я унищожат.

Това е по-добра превенция от глобите, защото големите хранителни вериги не се притесняват от налаганите глоби, а само от отлив на клиенти, допълни той. Сметната палата препоръчва проверките на агенцията да се извършват от двама души, за да се избегне корупционен риск.

„Задължение е на всеки орган проверката да се извършва от двама инспектори. При проверките на ГМО сме установили, че се правят само от един инспектор. Трябва да има и ротация на инспекторите. Не може да гледат и едни и същи обекти", категоричен е Цветков.
Проучване показва, че една трета от българите не знаят, че БАБХ е натоварена с функцията да проверява за безопасност на храните, каза още председателят на Сметната палата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес