Президентът Радев: Ще реша в обозрим срок за подписването на указа за Гешев

В благоевградския съд за първи път разпитаха свидетел във видеоконферентна връзка с Англия

КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

Ангелкова: Терористичните актове вредят на туризма

„За нас е важно навсякъде да бъде спокойно, категорично осъждаме всякакви терористични актове, те изключително много вредят на туризма, независимо къде се намират те“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си днес в Пампорово, предаде Дарик.

Там бе даден старта на проверките на ски пистите в България. “По отношение на резервациите при нас към момента, и по отношение на информацията от туроператорите няма направени откази, да се надяваме че ранните записвания, полетите, които са заявени, ще могат да се осъществят и ще имаме един добър зимен сезон. Много е важно да имаме и сняг, за да можем все пак туристите които искат да практикуват и зимни спортове да могат да го направят, но това си е Божа работа“, каза още Ангелкова.
Комисия, създадена по заповед на министъра, проверява всяка писта, за да установи дали това, което е подадено като документи, съответства реално на терен.

“В комисията освен представители на министерството на туризма има и представители на Българското ски училище и на Българската федерация по ски. Това, което е интересно и се забеляза е, че някои от пистите се налага да бъдат разделени. Както е Снежанка например, там трябва да бъде направена едната черна, а другата червена, защото при проверката се установява, че има сложни терени и за да не се объркват туристите, комисията преценява намясто дали една писта позволява да бъде разделена на 2, образно казано, по степен на сложност или е необходимо там, където е сложния терен, да бъде поставена информационна табела и обезопасителни съоръжения, така че туристите да не бъдат подвеждани. Така всеки един скиор и всеки турист ще знае и ще бъде информиран къде какво го очаква“, коментира още Ангелкова. Тя уточни, че пистите по степен на сложност и по наредба са 4: зелена – за начинаещи, синя – лесна, червена – трудна и черна – много трудна.

Всичко това комисията проверява лично, като членовете ѝ се спускат по пистите, проверяват наклона, степента на сложност, за поставени дюшеци около оръдията за сняг, обезопасеността, както и за наличие и на табели, които дават информация за съответната писта, на български и английски език.

По-късно същия ден бе направена и проверка на един от хотелите в курорта по изискванията в Закона за туризма. Инспекторите провериха дали са налице удостоверение за категоризация на обекта и табела с категорийната символика, изискаха ценоразпис за нощувките и другите предлагани допълнителни услуги, както и регистър на настанените туристи. Проверката не констатира нарушения. Министър Ангелкова припомни, че в края на февруари ще влезе в сила и новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене, която е сред най-важните регулационни документи в сектора.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.