"Файненшъл таймс": Български първични избори за шеф на ООН

"Кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН". С това заглавие "Файненшъл таймс" публикува свой анализ за решението Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще издигне България за поста.

"През следващите няколко седмици световните медии ще бъдат фокусирани върху първичните избори в щата Ню Хемпшир, решаваща стъпка в състезанието за Белия дом. Със сигурност "българските първични избори" няма да получат и частица от това медийно внимание - пише "Файненшъл таймс" - Но решението на България коя кандидатура да подкрепи за следващ генерален секретар на ООН може да има решаващо въздействие върху международната политика през следващите пет години."

Изданието припомня, че по традиция кандидатите трябва първо да получат подкрепата на своите правителства. "Миналото лято България даде да се разбере, че Бокова е нейната кандидатка. Впоследствие обаче управлението в София се промени и се смята, че новото дясноцентристко правителство може сега да застане зад Георгиева, която е от неговото политическо семейство", посочва "Файненшъл таймс".

Според изданието много от постоянните служители в централата на ООН в Ню Йорк също изглежда подкрепят Георгиева, а предимство й дават досегашните й постове в Световната банка и в Европейската комисия.

Отношението на Русия, една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, също ще бъде критично важно, пише още в анализа.

"Руснаците изглеждаха благоразположени към Бокова в миналото. Москва също така може да е прeдпазлива с Георгиева, защото тя работи в Европейската комисия, а ЕС наложи санкции на Русия като наказание за действията й в Украйна. От друга страна, ако Бокова е твърде ясният избор на Москва, тя вероятно ще си създаде опозиция във Вашингтон, особено откакто ЮНЕСКО има лошата репутация в Конгреса на САЩ като "антизападна" институция, отбелязва "Файненшъл таймс".

Изданието изрежда и други кандидатури с шансове: бившият президент на Словения и помощник-генерален секретар на ООН Данило Тюрк, бившият сръбски външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, бившият австралийски премиер Кевин Ръд и бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк, която от 2009 г. ръководи Програмата за развитие на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят