Сърбия пак влиза в битката за завод на „Фолксваген” Вучич обсъжда въпроса с германския министър на икономиката

Населението на България се стопява с 1/4 до 2050 година Причините - голяма емиграция и ниска раждаемост

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 23 октомври 2019 г.

Стартира изграждането на техническата инфраструктура на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора

Захариева за мониторинговия доклад на ЕК: Реформите, независимо дали има или няма МСП, ще продължат

Президентът Радев в Токио: Приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха в Рим нов тласък на българо-италианските бизнес проекти

Джонсън настоява дебатите по законопроекта за Брекзит да продължат три дни Ще иска предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят предложението

ТИР се обърна след опит да избегне катастрофа на пътя Хвойна-Чепеларе

Благо Джизъса събра децата си (СНИМКИ)

Дерменджиев оцеля като селекционер

Тръмп нарече разследването за импийчмънт „линч“

Джими Картър е приет в болница след падане в дома си

Намериха изчезналия преди 2 дни пенсионер

233-ма са осъдени по обвинителни актове на Гешев

Броят джипитата, готови за протест

Сдружението на общопрактикуващите лекари преброява онлайн колко джипита са готови на ефективни протестни действия заради несъгласието си с провежданите реформи от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това става ясно от разпространена декларация. Според нея до 31 януари т.г. всичките близо 4000 семейни доктори трябва да посочат ще затворят ли кабинетите си в определен ден, за да обърне внимание властта на проблемите им.

„През последната година МЗ „произвежда“ промени в наредби и предлага поправки в закони (някои от които вече са факт), които са в ущърб на нашата професионална група, на съсловието и на пациентите“, започва декларацията. А тя бе приета на националната конференция на джипитата неотдавна. Според семейните доктори МЗ въвежда негативни правила в работата им, възлага им ангажименти, които обаче не трябва да се извършват от тях, и за поредна година не се повиши бюджетът на НЗОК в частта му за първичната извънболнична помощ, както препоръчват Световната банка и Националната здравна стратегия (2014-2020).

„Сега няма да коментираме, проучваме нагласите на гилдията за протестна реакция“, каза вчера пред „Труд“ доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него публикуваните наредби не само че не са към по-добро, а са осакатени. „Не са зачитат становищата ни, прилага се политика, която води до разрушаване на системата, подценява се гилдията ни“, заяви доцентът. Затова той даде оценка 2 плюс на МЗ за действията му в областта на първичната извънболнична помощ.

Най-тежко е в Кърджали

2602-ма осигурени на едно джипи

Броят на семейните доктори в България постоянно се топи заради натовареността им и недостатъчните според тях доходи. Средно едно джипи у нас се грижи за 1749 здравноосигурени (така е било през 2015-а, а през 2014-а са били 1649). Най-много пациенти се падат на личните лекари в Кърджали – по 2602-ма осигурени, и в Разград – по 2592-ма. Най-малко натоварени са докторите в Плевен – с по 1346 души, и в Добрич – с по 1456.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.