От 0° до 5° днес, циклон ни носи по-силни валежи от дъжд и сняг

Максималните температури ще бъдат между 0° и 5° днес, в крайните южни райони и малко по-високи. Днес ще бъде облачно, показва прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Фокус.

Започналите валежи до обяд ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. В по-голямата част от Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

Над останалата част от страната, където температурите ще останат положителни, валежите ще са от дъжд, на места в Югоизточна България ще са значителни по количество.

Вятърът ще бъде предимно умерен от северозапад, привечер ще се ориентира от север-североизток и ще се усили още. Ще има преспи и навявания.

Средиземноморски циклон

С преминаването на дълбок средиземноморски циклон през нощта срещу неделя валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в крайните южни райони – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се понижава.

Над морето

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи предимно от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 6° и 10°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 8°-9°.

Над планините

Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка, в масивите в Западна България тя ще бъде значителна. Ще духа силен, по високите части – бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 0°, на 2000 метра - около минус 6°. Ще застудява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето