Вижте как реки влачат сгради и коли в Смолянско

Придошли реки отнесоха сгради и коли в Смолянско. Бедствието в община Смолян продължава, но има наченки да се овладее кризисната ситуация. Това заяви кметът Николай Мелемов, който тази сутрин с екипа си от общината и зам.-областният управител Андриян Петров бяха на едно от най-критичните места в кв. Устово.

Там реката е изкъртила основите на сграда на мебелна фирма, която се наклонила застрашително в река Черна. Край нея са отнесени бараки и кокошарник с птици.

Сутринта реката е преляла на още няколко места. На много други диги, правени цяла нощ, са спрели водата. В северната промишлена зона дере е излязло от коритото си и достъпът до големи предприятия в района е прекъснат.

200 души на крак цяла нощ

Около 70 доброволци, служители на общината, пожарникари и спасители, общо 200 души са работили цяла нощ за

Около 15 фирми с техника също се включили в преодоляване на кризата, каза зам. кметът Мариана Цекова. До две села в общината Арда и Горна Арда няма достъп, заради разрушени пътища. Няколко селища по течението на река Арда са без ток, тъй като има наводнени трафопостове.

Нивата на реките спадат, но се потваря ситуацията от бедствието през март м.г. при което след обилен дъжд започна снеговалеж и паднаха температурите което доведе до падането на дърветата и големите щети, в готовност сме да реагираме, каза кметът на Смолян.

Положението в Рудозем

В цялата община Рудозем обстановката е критична, алармира кметът Румен Пехливанов.

В града реката е отнесла 4 ламела от защитната стена на градския колектор, не е ясно какви ще са щетите за съоръжението, засега водоснабдяването обаче не е застрашено. Там е отнесена от реката и сграда заедно с микробус и АТВ, а в село Рибница водата е отнесла кола, която се издирва.Във всички населени места в общината има щети от продължилия едно денонощие дъжд последван от снеговалеж. Започнаха да се успокояват реките, засега няма да обявяваме бедствено положение, но пък вали силно сняг, каза Пехливанов.

В цялата област няма данни за пострадали хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини