Арда излезе от коритото си, влачи микробус, АТВ и кола

Река Арда е излязла от коритото си на 3-4 места. Това съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Отнесена е стена на градския колектор. На друго място се е срутила постройка, а водата е завлякла микробус, в който е имало АТВ. Засега в общината не е обявено бедствено положение, тъй като няма проблеми с тока и водата.

Отнесен е и скат до близко село, а един автомобил е паднал във водата. В района има аквтивизирали свлачища и залети пътища.

Река Арда откъсна и моста за крепостта Калето и пътищата в Арденското корито.

Кърджалийско

В същото време 15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център, съобщиха от Областна администрация.

В момента той се изпуска контролирано.

Спирането на електрозахранването е заради наводнени трафопостове.

В района на селата Вълчанка и Кремен има активирани свлачища, но пътищата са проходими.

Нивото на река Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната" изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.

10 села в община Момчилград са откъснати от света. Свлачища са нарушили целостта на пътните артерии. Създаден кризисен щаб, който се ръководи от кмета на общината Сунай Хасан.

Свлачище може да глътне семейство

Активирало се свлачище всеки момент може да събори къща в кирковското село Орлица. „Ще евакуираме хората. Имаме готовност да им предоставим общинско жилище, но може да бъдат настанени и при роднини”, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман, предаде Родпи 24.

Отнесен е пътят за махала Люляк, която е в състава на кметство Чорбаджийско. „В Люляк живеят 5 семейства, които се занимават с животновъдство. Вече е ангажирана техника, за да имат хората временен път. Пропадналите участъци ще бъдат запълнени с баластра”, поясни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини