За президентския вот: Първанов търси обединение с БСП през Станишев (обзор)

Лидерът на АБВ Георги Първанов заговори за промени в конституцията, с които да отпадне изискването кандидатите за президент да бъдат родени в България. Така на практика той даде знак, че трябва да се отпуши възможността роденият в Украйна шеф на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев да участва в надпреварата за държавен глава.

Преди седмица Станишев отправи призив за диалог в лявото пространство, който да завърши с обща кандидатура за президент - идея, която м.г. Първанов пръв лансира в интервю за в. „Труд“.

Лидерът на АБВ даде да се разбере, че бъдещият държавен глава трябва да бъде „обединител“ и „консенсусна кандидатура още преди избори“, а не вотът през есента да бъде „премерване на силите вляво и вдясно“. Според партийци така той очертава целта на младата формация - кандидат за президент, излъчен от АБВ след обединение с БСП, останалите леви партии, патриотичните формации и непартийни организации. С иницииран от него дебат „Президентът - лидер или придатък“ в НДК в неделя Първанов на практика стартира и предизборната кампания.

Според юристи конституцията не забранява на лидера на АБВ отново да е кандидат за държавен глава, макар че е изкарал на поста два мандата. В чл. 95 е записано, че президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат. В момента той „прескача“ един, но дали може да се бори за президент трети път най-вероятно ще се иска тълкувание от Конституционния съд.

Засега Първанов не е отговарял конкретно на въпроса дали ще се кандидатира за държавен глава, но инициативите му изглеждат като сондиране за преценка на подкрепата към него. Той само заяви, че ако не се стигне до обединение на формации, АБВ е готова със собствена кандидатура.

Първанов поиска още да отпадне конституционното изискване кандидатът за президент да е живял в страната в последните 5 години, както и избирателната активност на първи тур да бъде 50% +1 от имащите право на глас.

Условието към БСП: Общ кандидат, но с коалиционно споразумение

Лидерът на АБВ Георги Първанов даде да се разбере, че с БСП могат да имат общ кандидат за президент, но само след подписване на коалиционно споразумение.

От думите му стана ясно, че в момента шефът на столетницата Михаил Миков води „отчаяна битка за запазване на монопола в лявото пространство“, но ако тя не спре преди изборите, нито левицата, нито избирателите ще спечелят.

Първанов не коментира ГЕРБ като евентуален партньор за предстоящия вот, но заяви, че моментната стабилност в управлението не е на достатъчно ниво.

Без лидерска битка в АБВ

Лидерска битка в АБВ тази година няма да има. Макар че мандатът на председателя изтича, гласуване за нов председател или мандат не предстои, обясниха от партията.

В момента започва отчетно-изборна кампания във всички структури на АБВ, която ще завърши през април.

Георги Първанов бе избран начело на АБВ на 28 юни 2014 г. и преизбран да довърши мандата си през април м.г., след като хвърли оставка в знак на несъгласие с решение на депутатите си да подкрепят държавния дълг.

Прогноза: ГЕРБ избира между две жени

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов най-вероятно няма да се кандидатира за държавен глава. В интервю за „Труд“ на 1 януари той заяви, че ГЕРБ има пет възможности за кандидат за държавен глава, като сред тях има и жени.

В политическото пространство отдавна се въртят имената на кмета на София Йорданка Фандъкова и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според запознати засега първата не желае да се включва в националната политика.

Вариант за кандидат за президент е и българската еврокомисарка Кристалина Георгиева, чието име някои издания вече спрягат и за номинацията на страната ни за генерален секретар на ООН.

Засега не е ясно дали настоящият държавен глава Росен Плевнелиев отново ще се кандидатира за президент и коя партия евентуално ще го подкрепи.

Радан Кънев щурмува „Дондуков“ 2 с нов проект

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подготвя нов десен политически проект, с който ще участва на предстоящите президентски избори тази есен. Той най-вероятно ще се кандидатира за държавен глава, макар и официално да заявява, че изчаква, тъй като не знаел каква ще бъде политическата обстановка в страната след два месеца.

Според източници на „Труд“ Кънев искал да обедини опозиционно настроени десни хора, както и интелектуалци и бизнесмени, които не са или имат скромно участие в политиката.

Дали другите партии в Реформаторския блок ще го подкрепят зависи от това каква политика ще води ДСБ към кабинета „Борисов 2“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика