Президентът Радев: Ще реша в обозрим срок за подписването на указа за Гешев

В благоевградския съд за първи път разпитаха свидетел във видеоконферентна връзка с Англия

КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

България пропадна в класация за аутсорсинг

От почетното 9-то място България пада с три позиции в международна аутсорсинг класация. Това стана ясно от публикуваните официални резултати на годишния индекс на консултантската фирма A.T. Kearney, определящ най-привлекателните дестинации за аутсорсинг, съобщават от Българската търговско-промишлена палата.

Страната ни вече заема 12-та позиция. Причината за спада, според консултантската компания, е, че у нас расте цената на труда – поради нарастване на данъци, осигуровки и регулации.

Индексът на консултантската фирма анализира 55 страни с помощта на три отделни показателя: финансова атрактивност – включва показатели като средна работна заплата, цени на наеми, електричество, комуникации, данъчна тежест, корупция, стабилност на валутата и др.; квалификация и наличие на необходимата работна ръка и бизнес среда – отразява общото макроикономическо и политическо състояние на страната.

България влошава резултата си по първите два от тях спрямо предходната година, а т. нар. финансова атрактивност е с най-голям коефициент на тежест.

От БТПП подчертават, че многократно са предупреждавали, че неизбежен резултат от непазарното вдигане на минималната работна заплата и разпространяване на високите стойности на минималните осигурителни прагове ще се отрази на средата и на условията за правене на бизнес.

Увеличаването на минималните осигурителни прагове, което беше направено, засегна IT сектора, заради високите нива на заплати. Това доведе до увеличение на разходите за персонал, които са сред основните за този бранш, уточняват от работодателската организация.

България има най-висок ръст на разходи за труд в Европа през 2015 г. Данните са от проучване, провеждано ежегодно от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати.

Според БТПП не било икономически обосновано административното налагане на увеличение на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. И то при очакван ръст на производителността на труда до 1% през 2015-2016 година (съгласно пролетната макроикономическа прогнозата на ЕК от 2015 г.), минималната заплата се вдигна от началото на тази година с 10.5%, а минималните осигурителни доходи – със 7.5%.

„Тези решения, взети без оценка на въздействието и при липсата на механизъм за изменението на минималното възнаграждение и минималните прагове означават неизбежно влошаване на атрактивността на страната ни за инвеститорите, което се вижда и от класацията на A.T. Kearney. За съжаление, БТПП има опасения, че това ще се случи и в други класации“, изтъкват още от работодателската организация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.