Австрийски министър: Бежанската вълна в ЕС е по-голяма заплаха от кризата в Гърция

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

ВИЕНА, НАШ ПРАТЕНИК

Бежанската вълна в Европейския съюз е по-голяма заплаха, отколкото кризата в Гърция, заяви австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг при откриването на финансовата конференция Euromoney във Виена.

Той призова членовете на евросъюза да се изправят пред проблема със същата упоритост, която показаха при борбата с икономическата криза.

"Този проблем е по-голям проблем, отколкото Гърция, и това е проблем, който ще отнеме много повече време за решаване", заяви Шелинг.

"Например в Гърция, имахме 21 срещи за една година за решаване на проблемите. Ще се радвам, ако министрите на вътрешните работи ще имат 21 срещи на европейско равнище за решаване на проблема с бежанците", допълни финансист №1 на Австрия.

По думите му в момента бежанската криза е основният източник на икономическа нестабилност за Стария континент, който се опитва да намери нови двигатели на растежа.

„Сега имаме проблем с посоката и организацията на бежанския поток . Достигнали сме своя капацитет и проблемът трябва да бъде решен . Сигурен съм, че няма да сме в състояние да постигнем европейско решение в рамките на Европейския съюз през следващите месеци , така че ние трябва да се справим на национално ниво“, допълни Шелинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес