Недим Генджев: 95 души от Турция контролират мюфтийствата и джамиите у нас

95 души, които работят в турското министерство на религиите, контролират мюфтийствата и част от големите джамии у нас. Това заяви председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Недим Генджев пред bTV.

Както Труд писа, един от хората, които ръководят мюсюлманите в България е д-р Улви Ата. Около 70 души - служители на Дианета и техните семейства, са командировани у нас. Духовниците са назначени като зам. районни мюфтии в мюфтийства и духовни училища.

Днес това потвърди и проф. Генджев и допълни, че парите за българското мюсюлманско изповедание идват от министерството на религиите в Турция.

Мюсюлманското вероизповедание и главният мюфтия не са легитимни, затова и предстоящата през почивните дни конференция, която трябва да избере нов главен мюфтия, не е легитимна, каза още той. Има решение на Софийския апелативен съд (САС), анулиращо тяхната регистрация. Има решение за възбрана за провеждане на конференцията, добави Генджев.

Държавата няма как да се намеси, но решенията ги има в съда и когато те подадат документи за регистрация, съдът трябва да им каже „Стоп“ – има възбрана, не може да правите конференция, тя е нелегитимна.

Има и решение, че Висшия мюсюлмански духовен съвет, председателстван от мен, е законното ръководство на българското мюсюлманско вероизповедание, продължи той.

Трябва да се разграничи духовното управление на мюсюлманското изповедание от политиката. Не както досега Лютви Местан влачеше навсякъде Мустафа Алиш, продължи той и добави, че на Местан „му дърпат конците от съседна Турция“.

Не проповядват нормален ислям

При Мустафа Алиш са премахнали „Българско“ и е останало само „Мюсюлманско вероизповедание“. Ние, оглавяваният от мен съвет, трябва да гарантираме българския характер на мюсюлманското вероизповедание, каза Генджев.

Кадрите за мюсюлманското вероизповедание трябва да идват от училища в България, а не от Африка, Турция, Пакистан. Те не проповядват нормален български ислям, а нещо по-широко и радикално, посочи още той.

Генджев добави, че интересен факт е, нито един от представителите на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България няма жилище в страната, посочи още той.

Коментари

Задължително поле