С 1000 самолета и хеликоптера пристигат гостите на форума в Давос

Летището в Цюрих ще приеме около 1000 самолета и хеликоптера допълнително, с които ще пристигнат гостите на 46-я ежегоден Световен икономически форум в Давос, Швейцария, съобщават световни агенции.

Той започва днес и ще продължи до 23 януари. Тема на форума е „Четвъртата индустриална революция”.

На тазгодишното събитие ще присъстват около 2500 гости от над 100 държави, включително звезди от шоубизнеса, влиятелни политици, бизнесмени и други.

Швейцарските власти са предприели изключителни мерки за сигурност. Мобилизирани са общо 4 500 войници и полицаи. Разположени са два зенитно-ракетни комплекса. Около 100 души от участниците ще получат специална охрана. 46-километрови огради са разположени около комплекса, където ще се проведе събитието – 10% повече в сравнение с преди година.

Срещата тази година официално е посветена на темата как да се използват промените в технологиите. На практика ще бъде пълна с дискусии за множеството рискове, пред които са изправени правителствата и бизнес ръководителите. Сред основните теми ще са бъдещето на Китай, заплахата от екстремистки нападения и рязкото поевтиняване на петрола.
Безпокойството, че Пекин няма да може да се справи със забавянето на втората по големина икономика в света предизвика резки спадове на борсите тази година.

Голямата опасност е, че забавянето на китайската икономика може да стане хаотично и да удари бизнес активността или да предизвика финансова криза.

Заплахата от екстремистки нападения като тези, които се случиха в Париж, Джакарта и Истанбул, ще бъдат сред основните проблеми, особено за политическите лидери, които ще имат възможност за множество срещи при затворени врати с колегите си.

Ядреният опит на Северна Корея, направен този месец, също ще бъде тема на дискусии - особено след като Световният икономически форум анулира поканата си за делегацията на страната заради инцидента.

Рязкото поевтиняване на петрола разтърсва компании и икономики. Горивото става по-евтино за потребителите и компаниите, но спадът на цените на петрола също така води до съкращаване на хиляди работни места, финансова нестабилност и бедност в страните, изнасящи суровината като Русия и Венецуела. Освен това споразумението за вдигане на санкциите срещу Иран от този уикенд ще доведе до това Техеран да добива милиони барели петрол, който ще бъде предлаган на и без това презадоволения пазар, както и до треска за сключване бизнес сделки в страната.

Срещата тази година официално е съсредоточена върху това как "четвъртата индустриална революция" ще промени всеки аспект от обществото - от здравето до бизнеса и пътуванията. Сред най-непосредствените притеснения е как да бъдат защитени компаниите и правителствата от кибератаки, тъй като бизнесът се дигитализира все повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес