„Газпром” разтрогна договора за „Южен поток”

Публичното акционерно дружество „Газпром“ обяви разтрогването на договора по проекта за газопровода „Южен поток“, предаде ТАСС, цитирайки официално съобщение на "Газпром".

Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на договора, с който на „Газпром експорт“ се възлагат задължения за транспортирането на газ.
Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора, подписан на 2 октомври 2013 година.

Проектът "Южен поток" се оценяваше на 15,5 милиарда евро и беше с капацитет от 63 милиарда куб.м.

Миналата седмица български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици.
Руското министерство на енергетиката реагира, като негов представител коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, той е спрян. “Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството.
„Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване”, коментира и Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. "В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви Песков.

Коментари

Задължително поле