За неподготвените и снежинката е бедствие

Не излизайте от дома освен ако не е крайно наложително, запасете се с хляб, свещи и вода, а ако можете, най-добре заобиколете пътищата на България. Това не е шега, нито история от ХІХ век, а истински предупреждения, които валят от различни институции от една седмица в очакване на „обилни“ снеговалежи, които продължиха „цели“ два дена.

Резултатът от снега - пътищата са затворени, тротоарите - недостъпни, травматологиите пълни, влаковете спрени, няма ток и вода. И всичко това се случва в средата на януари, в месеца Голям Сечко, за който най-естествени са студът и снегът. Защо тогава се оказа такова бедствие за държавата, а също и изненада?

Истината може да е само една - неподготвени сме. В Русенско, Хасковско и към Министерството на енергетиката бяха създадени кризисни щабове за справяне с „бедствието“. Пловдив се видя в чудо със счупени клони, близо 1000 селища в цялата страна останаха без ток, а част от тях и без вода, защото е на помпи.

Наистина и в развитата част на Европейския съюз имат подобни проблеми. В Англия пътищата затвориха, метрото изключи през 2013 г. и всичко това заради пет сантиметра сняг. Смешно, в сравнение с нашите половин метър и отгоре преспи. Да, обаче забравяме, че Англия е остров, където вали по изключение, там нямат снегопочистваща техника и снегът буквално ги изненадва.

Докато у нас снегорините са над 2600, по думите на регионалния министър Лиляна Павлова. И какво от това, ако много от тях са неефективни. Непочистени се оказаха участъци от магистрала „Тракия“ край Нова Загора, от „Хемус“ край Плевен, главния път Е 79. Наложи се дори да бъдат спрени тировете от движение заради опасността, която създават по непочистените пътища. Така шофьорите, преминали през цяла Европа, спряха на Дунав мост, защото у нас вали сняг.

Всяка година, включително и тази, зимата се оказва ползотворен за журналистите период, през който те ходят по села и паланки, за да установят колко тежко болни не са могли да стигнат до болница, колко родилки са извозени с военна техника и в кои села не е получен никакъв хляб.

А историите наистина са покъртителни. Болен мъж в пловдивското село Брестник, нуждаещ се от хемодиализа, закъса, защото линейката не може да стигне до него. В Русенско пък ентусиасти си направиха собствен снегорин от уазка. Не са редки случаите и на доброволци, които сами ходят по селата в Родопите да носят хляб на закъсалите стари хора.

Това че последните зими се оказаха благосклонни и снеговалежите бяха изключение, а не правило, не означава, че сме се преместили в друг климатичен пояс. И ако приемем, че грандиозният сняг от миналия март е наистина изненада, то сегашният януарски не би трябвало. Електропроводите тази година се оказаха също проблем. Сред най-засегнатите райони без ток се оказаха Врачанско, Хасковско и Русенско.

Токът беше спрян по две причини - обледяване, скъсване на жиците и липсата на път до тях. Тази ситуация ще се повтаря още години наред, защото единственият начин да бъде преодоляна, е жиците да бъдат поставени под земята.

Това струва пари, енергото не иска да го направи заради ниските цени на тока, а хората нямат пари да платят повече. В същото време обаче държавата има пари да отдели за къде успешно, къде неуспешно саниране на блоковете 1 млрд. лв. Не че това не е спешен проблем, но бедствията не се предизвикват от липсата на енергийна ефективност.

Бедствията се предизвикват от неадекватна или липсваща държавна политика на превенция. Именно превантивното източване и поддържане на язовирите може да ги направи безопасни, а не Министерството на околната среда и водите да съобщава постфактум за преливащи 22 водни обекта.

Така, докато се води политиката „след дъжд качулка“, ще ни изненадват и най-естествените природни събития като снега през януари в умерения климатичен пояс. Не дай си боже наистина да ни настигне бедствие.

С толкова от винетки - толкова

Едно от основните оправдания на управляващите се оказаха липсата на достатъчно пари за поддържане на пътища. Според сметките на регионалното министерство недостигът е 600 млн. лв. С тези суми от винетки можело пътищата да се чистят толкова, колкото са изчистени.

Коментари

Задължително поле