Държавата купува тв предавания без конкурс

Министерства и общини ще купуват програмно време в телевизии и радиостанции и ще си осигуряват предавания без обществени поръчки. Това гласи нов Закон за обществените поръчки, одобрен на второ четене от парламента вчера. Според депутати от Реформаторския блок тази поправка отваря врата за непрозрачно финансиране на медии с държавни пари.

Текстът беше приет с гласове на депутати от ГЕРБ (55), ДПС (3), БДЦ (1), АБВ (8) и трима независими. Против гласуваха 22 депутати - 6 от БСП, 7 от Реформаторския блок, 8 от Патриотичния фронт и един независим. Въздържаха се 15 народни представители - 1 от ГЕРБ, 1 от БСП, 7 от Реформаторския блок, 3 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 от АБВ. И в действащия закон програмното време е сред изключенията за обявяване на конкурси, но сега думите „поръчване и изработване” на продукти е заменено с „купуване”.

Според председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов поправката дава право на иституциите сами да избират къде да пускат информацията си и е съобразена с европравилата.

Новият закон въвежда и възможност няколко възложители да обявяват заедно една обществена поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес