Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Производителите на вредни храни влизат в черен списък

Фирмите, които пускат на пазара вредни храни, ще бъдат публично оповестявани чрез електронен регистър. Идеята е на земеделското министерство и беше предложена на кръгла маса по повод предлагането на нов Закон за храните.

През 2014 г. в България са потребени храни на стойност 9,2 млрд. лв., заяви агроминистърът Десислава Танева. Заети в сектора са 112 хил. души.

Целта на новото законодателство е да има правила, да няма незаконни търговия и внос и да има равнопоставеност на стопанските субекти, каза тя.

Част от целите в новия Закон за храните е гарантиране защитата на потребителите, намаляване на сивия сектор и нелегалните предприятия. Това каза д-р Галя Костадинова, началник на отдел „Безопасност на храните“.

Увеличават се санкциите срещу сивия сектор. Въвеждат се изисквания, които липсват в действащото национално законодателство – при търговия с храни от разстояние, липсата на такива мерки изключително много затруднява официалния контрол и не осигурява защита на потребителите при консумацията на такива храни чрез интернет”, допълни тя.
По думите й , друг момент, който липсва в действащото законодателство условия за хранителното банкиране и условията за даренията с храни, като сега се създава законова база за това.

По думите на министър Танева работата по законодателството ще приключи с изграждането на единна информационна система за цялата верига от фермера до хранителния магазин. Всички регистрирани обекти ще бъдат публични чрез регистъра, с всички получени от тях права. Потребителят ще има възможност да предизвика контрол на съответния обект, ако има информация за нарушение, заяви министърът.

Тя посочи, че общо над 438 хил. обекта се контролират от 1514 инспектори от Агенцията по храните (БАБХ). Без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма как да функционира ефективно, допълни Танева.

Единната информационна система ще заработи, след като влязат в сила всички предложени законодателни актове.

На въпрос дали в бъдеще БАБХ ще започне да оповестява не само количествата възбранени некачествени храни, а и имената на производителите, Тодор Тодоров от МЗХ заяви, че това гарантиране на правата на потребителите трябва да се направи нормативно.

„Щом като нищо не ни ограничава законодателно, публичността ще е най-голямата мотивация всеки от операторите да бъде стриктен“, каза Танева.

Имена на производители трябва да се обявяват, след като има завършено производство и е доказано със сигурност кой е нарушителят, смята Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на безалкохолните напитки.

Танева съобщи още, че уволнява цялата дирекция по обществени поръчки в МЗХ заради слаби резултати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.