Епидемия на вируса Зика в Бразилия, близо 4 хил. деца с анормални глави

Епидемия на вируса Зика е регистрирана в Бразилия. Само за седмица 400 деца са се родили с анормално малки глави. Те са заразени от майките си, съобщи Би Би Си.

До момента са регистрирани 3,893 случая на микроенцефалия от октомври 2014 г., когато властите установяват, че има бум.

Статистиката позволява да се говори за най-голямата епидемия в Бразилия, предизвикана от вируса. Вирусът се пренася чрез ухапване от вид комари, затова единственият начин за спиране на заразата е борбата с комарите, които я разпространяват.

Министерството на здравеопазването е регистрирало 5 смъртни случая на бебета, заразени със Зика. За още 44 починали бебета има съмнения, че са жертви на вируса.

При възрастните заболяването преминава като лека форма на тропическа треска, която не се влияе от лекарства, но отминава.

В Колумбия докладваните случаи са повече от 13 500.

В Боливия властите съобщиха за първи случай на бременна жена, която е била диагностицирана със Зика.

Американският център за контрол на заболяванията и превенцията предупреди бременните жени да избягват пътуванията до Бразилия и другите страни, където има регистрирани случаи на Зика. Предупреждението се отнася за Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико, Мартиника, Френска Гвиана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят