Най-богатите 20 завъртяха 6,6 млрд. евро

Футболът продължава да е растящ пазар с огромен потенциал, като 20-те най-добре печелеши клуба в света завъртяха оборот от 6,6 милиарда евро за миналия сезон.

„Лигата по пари“ на компанията „Делойт“ показва, че за първи път топ 3 в класацията - „Реал“, „Барселона“ и „Манчестър Юнайтед“, вкупом са минали 500 милиона евро оборот.

На върха за 11-а поредна година е Мадрид, като „кралете“ са завъртели 577 милиона евро за миналия сезон. Въпреки че той не им донесе трофей.

Втори са каталунците, които обраха всички купи и бележат ръст в приходи от маркетинг – т.нар. печалба от ден на мач, тв права, а и от наградни фондове. „Барса“ има оборот от 560,8 милиона евро, което е със 134 милиона повече спрямо предишния сезон.

„Юнайтед“ е трети, но прогнозата е да бъде на върха догодина. През миналия сезон оборотът на клуба е 519,5 милиона евро, но в следващата класация на старта на 2017-а ще влезе и първият дял от новия мегадоговор с „Адидас“. Както и първите пари от тв контракта на Висшата лига, който е за общо над 3 милиарда евро и ще преобърне картата на европейския футбол със силата на пачките.

Дори и в настоящата класация личи доминация на Англия - в топ 20 те са 9, а в първите 30 - 19!

„Тотнъм“ е пред „Милан“ и „Атлетико“, а „Евертън“ - пред „Интер“...

За огромния растеж на приходите и оборота на футболните колоси говори и сравнението с първата класация на „Делойт“ за 1997-1998 г.

В нея начело е „Юнайтед“ с около 90 милиона евро... Днес клубът завърта близо 6 пъти повече, а са минали само 17 години.

Ерата на Шампионската лига и експанзията на Висшата лига изстреляха някои клубове в друга орбита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят