КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Четирима ранени при катастрофа в Горнооряховско

Сузанита прекали с корекциите (СНИМКИ)

Генерал Шивиков отива на съд

Обвинителният акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков е внесен в Софийския военен съд, съобщават от Военноокръжната прокуратура в столицата.

Шивиков е обвинен, че в качеството си на командир на 18-и континтент на въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО – ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“, е присвоил армейско имущество на стойност 10 225 лева.

От обвинението поясняват, че в конкретния случай имуществото не е било раздавано с тази цел, като Шивиков е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет заедно със служебното имущество на българската армия.

Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 зимни якета, 135 спортни екипа с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция.

Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.

Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация Шивиков удостоверил, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди.

По този начин – чрез осъществяването на документното престъпление, е улеснено извършеното присвояване.

Имуществото е връчено на генерал Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.

„От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове в България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Афганистан до България“, обясняват от прокуратурата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.