Египет показа откритите преди дни 30 саркофага с мумии (ВИДЕО, СНИМКИ)

Показаха две от новите станции на метрото

Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

Сиди от ВМРО със сигнал до Външно министерство заради антисемитските коментари на Белев Депутатът подготвя и сигнал до ЦИК

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Фирми масово пенсионират хора, навършили възрастта

Наблюдава се „вълна на ранно задължително пенсиониране“, заради превратно тълкуване на законодателни текстове, които дават възможност на работещи да се пенсионират по-рано, предупредиха в съобщение от КТ „Подкрепа“.

Започна се с ранно задължително пенсиониране на учители, заради превратно тълкуване на текстовете от Кодекса за социално осигуряване (КСО), даващи възможност на преподавателите да се пенсионират по-рано, по тяхно желание, през Учителския пенсионен фонд, коментират от синдикалисти.

Според тях през последните дни е започнала нова вълна от инициативи за ранно пенсиониране на работници в ДП РАО и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.

През миналата година Народното събрание промени Кодекса на труда (КТ), като даде възможност на работодателите да освобождават работници и служители на основание на това, че са придобили право за пенсия. Тоест правото на пенсия беше трансформирано в задължение за пенсия, уточняват от синдиката.

Според него най-големият проблем е, че тази политика е започнала да се осъществява най-вече сред работещите, имащи реално и предполагаемо право на ранно пенсиониране.
От синдиката смятат, че промените в КТ са отключили възможността за ранно пенсиониране, като инициативата е прехвърлена в ръцете на работодателите.

От синдиката са информирали министър Ивайло Калфин и очакват спешно да започнат процедури със съответните промени в КТ и КСО, които да пресекат тези отклонения в развитието на пазара на труда и пенсионната система.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.