Борисов сезира прокуратурата и ДАНС във връзка с писмото на американския инвеститор за „Химко”

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от ANJ Group Corp Ян Аронов. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

По-рано в официално съобщение от пресцентъра на Министерски съвет беше съобщено, че в деловодството на администрацията е постъпило писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., на 15 януари 2016 г.

„Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д'афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко" АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”, уточняват в прессъобщението си от правителствената служба.

„Химко" АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик - Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко" АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.

В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. - дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото - „г-н Богданов", категорични са от пресцентъра на Министерски съвет.

И допълват: „Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко" АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество".

Коментари

Задължително поле