Софиянци плащат данъци с отстъпка до Великден (обзор)

За втора поредна година столичани ще имат 95 дни, за да платят данъците за жилищата и автомобилите си с 5% отстъпка. Макар официално кампанията за събиране на налозите да започва на 1 февруари, в общинската хазна вече са постъпили около 1 млн. лева от данъчни плащания.

Хората могат да се възползват от отстъпката, ако платят дължимите суми за жилищата и автомобилите си до 30 април и то – наведнъж. Иначе задължението може да се погаси на 4 равни вноски. Отстъпката не важи за такса смет.

"Срокът за първата вноска за данък сгради е 30 юни, а за втората - до 31 октомври. За такса смет сроковете са съответно - 30 април първа вноска, а останалите - 30 юни, 30 септември и 30 ноември", обясни зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов вчера. Той допълни, че гражданите могат да платят налозите си във всеки един от данъчните отдели на общината.

За поредна година размерът на налозите остава непроменен. Данък сгради остава 1.875 промила от данъчната оценка на имотите, като се намалява наполовина за първо жилище. Такса смет се запазва 1.6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за фирми. Планираните приходи от налога за имоти са 99,8 млн. лв., а общо от данъци т.г на „Московска“ 33 очакват около 263 млн. лв.
От такса смет трябва да бъдат събрани около 187 млн. лв.

През м.г. се отчита около 98,7 % изпълнение на планираните приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти