Парапланерист падна на селскостопанско летище край Сапарева баня

Софиянецът Атанас В. /33 г./ паднал, докато правел учебен полет с парапланер над неизползваното от години селскостопанско летище край Сапарева баня през уикенда, казаха от спешния център в курорта.

Инцидентът станал към 16,30 ч. в неделя. При излитането парапланерът набрал височина към 10 м, направил рязък завой на крилото и паднал.

"Лежеше върху цимента - така го заварихме, когато пристигнахме", каза дежурният лекар в спешното в Сапарева баня. С линейката мъжът е закаран в дупнишката болница, а след това е транспортиран в клиника в София.

Свидетел на инцидента станал шефът на дупнишкия клуб „Свободен полет“ Петьо Кюркчийски, който се обадил на тел.112. "Бях на близката бензиностанция и видях какво се случи, след което веднага позвъних на телефон 112, но от там 3-пъти ме прехвърляха на центрове във Варна, София и Кюстендил. Това продължи около 10-минути и накрая чрез свой познат успях да извикам линейка от Сапарева баня. Междевременно оказахме първа помощ на пострадалия. Той е с 5-годишен опит като парапланерист, но се случва дори и с такъв опит да сгрешиш“, коментира пред местен сайт Кюркчийски. Такова прехвърляне към различни центрове, каквото е станало в случая, е възможно, просто такава е системата на тел.112", каза шефката на спешното в Кюстендил д-р Анелия Гуеоргиева вчера.

Това е втори тежък инцидент по недействащато повече от две десетилетия летище карй дупнишкото с. Крайници за няма и месец. Преди две-три седмици на дългата към 2,5 километра писта 26-годишен младеж от Крайници решил да изпробва скоростните возможности на закупена предния ден кола. При това - в късната вечер, след 21 часа. Вдигнал 130-140 км в час, но когато пистата свършила, излетял в близките ниви и загинал на място. По чудо оцеляха негови приятели - мъж и 16-годишно момиче от Крайници, които дошли да изпитат и те демонстрацията. парапланеристи летят и кацат над летището, търсачи на силни усещания си усторйват по пистата автородеа, овори се и за автогонки .

Собственик на част от летището и пистата е общината в Сапарева баня, казаха чиновници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини