Отчита се ръст в търсенето на индустриални имоти

От 1,5 до 5,50 евро на квадрат излиза наемът на склад в страната в зависимост от класа на сградата и локацията й. Това съобщиха пред „Труд“ експертите от платформата за индустриални имоти БГСКЛАД.

„Търсят се главно складове от висок клас А и складове от нисък клас D. Цените на наемите във високия сегмент са от 3 до 5,50 евро/кв. м. Складовете нисък клас са от 1 до 2 евро/кв. м“, обобщи ситуацията на пазара собственикът на платформата Симеон Митев.

Като цяло се повишават изискванията на наемателите по отношение на качеството и условията в складовете, както и транспортните комуникации - ТИР достъп и удобни за дистрибуция разстояния, твърдят от бранша.

За пазара в София главното е, че има голямо търсене на модерни складови площи над 1000 кв. м до 4000 кв. м, но на пазара има много малко предложения, които отговорят на новите европейски норми. Цените тук са най-високи. Например за новите и модерни складови площи тарифите са между 3,5 и 5,5 евро на кв. м. Отделно се плаща и такса управление, която е не по-малка от 0,5 евро/кв. м. „Предлагането е малко и главно поръчково“, обясни Митев.

„В общ план се търсят производствени бази от 1500 до 5000 кв. м - складове с офиси към тях до 500-700 кв. м. Логистичните компании търсят площи от 300 до 2000 кв. м“, допълни Митев.

Пловдив

В Пловдив най-търсени се оказват площите с квадратура от 250 до 500 кв. метра на цени до 3 евро/кв.м. „Търсят се помещения на изходите в близост до Пловдив, ново строителство метални или монолитни конструкции с термопанелни стени, с прилежащи външни площи, както и логистични бази в близост до магистрала „Тракия“ с квадратура от 1500 до 3000 кв. м“, обясни пред „Труд“ експертът Атанас Ласков. Друга особеност на Пловдив е, че се очертава ръст на търсенето на производствени халета с квадратури от 300 до 800 кв. м.

„Предпочитани са обектите с големи електрически мощности, ВиК, газ и изградени сервизни помещения за персонала. Тук цените са от 2 до 2,8 евро за кв. м“, допълни Ласков.

Варна

През изминалата година ръст на търсенето на складови площи е отчетен и във Варна.

„Търсят се съвременни и модернизирани обекти, разположени в бази с градска локация“, обясни експертът Тони Танев. По думите му наемните нива на складове с площ до 1000 кв. м във Варна са от 3 до 4 евро на кв. м.

„Силен недостиг в предлагането на сравнително големи складове в крайградски логистични бази отново отчитаме и през изминалата година, като на територията на града такива предложения на практика липсват“, разясни Танев. Той допълни, че основни наематели на големи складове в района са национално представени търговци на мебели и електроуреди, както и на текстил и облекла.

„В индустриалния сегмент преобладава търсенето на производствено-складови площи във формат от 2000 до 5000 кв. м. Основните направления на наемателите са металообработвателни дейности, свързани с химическата промишленост логистични услуги, съхранение и обработка на зърнени култури, специализирано производство и комплектоване на промишлени продукти“, добави той.

„Предлаганите за продажба терени в района на западното пристанище са с площи от 10 до 50 дка, това са и търсените от инвеститорите формати за изграждане на промишлени и логистични бази“, обясни Танев.

Стара Загора

Ръст на търсенето на складови помещения е отчетен и в Стара Загора. През изминалата година в града са наети 6 хил. кв. метра складови площи.
„Все повече се търсят помещения ново строителство, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства“, коментира Огнян Георгиев от местна агенция. По думите му в Стара Загора се наблюдава търсене за наемане от страна на чужди фирми, които изместват производствата си или извършват логистична дейност в България.

„От друга страна, отчитаме слаба активност на българските фирми и бизнес на пазара на складови и промишлени имоти, коята е породена от неясната политическа и икономическа обстановка в страната. По-скоро се наблюдава тенденцията за освобождаване и продажба на такива имоти от тяхна страна и ограничаване на дейността им до нивото на оцеляване и задържане на определени позиции в бизнеса им“, каза Георгиев. През изминалата година средните цени на наемите в града са в рамките на 2 до 2,5 евро за кв. м площ, като за по-големи квадратури цените падали до 1,5 евро/кв.м.

„Цените за покупка на складови помещения бяха от 250 до 300 евро на кв. м. за застроена площ, като тя съответно се покачваше на нива до 400 евро/кв.м. в зависимост от прилежащия към тях терен и наличието на добра инфраструктура“, допълни Георгиев.

Русе

Ръст на наемането на подобни имоти е отчетен в края на 2015 г. и в Русе. В града най-търсени се оказват малки складове с площи от 100-200 кв. м или големи около 1000 кв. м, на наемни равнища от 1,5 до 2,5 евро кв. м. Оказва се обаче, че предлагането на подобни имоти е твърде ограничено.

„Ако един наемател иска да си разшири базата, му е трудно да си избере нова, защото предлагането е ограничено и трябва да се правят компромиси. Голямо е учудването на национални и международни фирми, че няма избор на складови площи“, обясни брокерът Григор Недев.

По думите му все повече частни инвеститори строят или ремонтират бази от нов тип. „Интересен е фактът, че има наематели, които сключват договори „на зелено“, задават своите параметри като височини на вратите, обем на офисните части и т.н., и се строят по модел на наемателите“, обясни Недев.

Враца

В най-бедния регион на страната - Северозападния, е отчетено понижение на наемите на складовите помещения. Средната наемна цена за складови площи варира от 1,50 до 2,50 евро/кв.м в зависимост от локацията, а продажната достига 50 евро, но въпреки това интерес липсва.

„В момента са налице свободни складови площи, като средният срок за сключване на сделка е вече повече от 6 месеца“, обясни брокерът Бисер Петров. По думите му най-атрактивни в региона продължават да са складовите площи, намиращи се в обособените промишлени зони. „Тук продължава да се наблюдава тенденцията кандидатите за наемане на складови помещения да търсят освен добрата локация и добра инфраструктура, която липсва при мнозинството от тези сгради, въведени в експлоатация преди повече от 50 години“, каза Петров. Той посочи, че строителство на нови складови площи в Северозапада на практика липсва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти