Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Отчита се ръст в търсенето на индустриални имоти

От 1,5 до 5,50 евро на квадрат излиза наемът на склад в страната в зависимост от класа на сградата и локацията й. Това съобщиха пред „Труд“ експертите от платформата за индустриални имоти БГСКЛАД.

„Търсят се главно складове от висок клас А и складове от нисък клас D. Цените на наемите във високия сегмент са от 3 до 5,50 евро/кв. м. Складовете нисък клас са от 1 до 2 евро/кв. м“, обобщи ситуацията на пазара собственикът на платформата Симеон Митев.

Като цяло се повишават изискванията на наемателите по отношение на качеството и условията в складовете, както и транспортните комуникации – ТИР достъп и удобни за дистрибуция разстояния, твърдят от бранша.

За пазара в София главното е, че има голямо търсене на модерни складови площи над 1000 кв. м до 4000 кв. м, но на пазара има много малко предложения, които отговорят на новите европейски норми. Цените тук са най-високи. Например за новите и модерни складови площи тарифите са между 3,5 и 5,5 евро на кв. м. Отделно се плаща и такса управление, която е не по-малка от 0,5 евро/кв. м. „Предлагането е малко и главно поръчково“, обясни Митев.

„В общ план се търсят производствени бази от 1500 до 5000 кв. м – складове с офиси към тях до 500-700 кв. м. Логистичните компании търсят площи от 300 до 2000 кв. м“, допълни Митев.

Пловдив

В Пловдив най-търсени се оказват площите с квадратура от 250 до 500 кв. метра на цени до 3 евро/кв.м. „Търсят се помещения на изходите в близост до Пловдив, ново строителство метални или монолитни конструкции с термопанелни стени, с прилежащи външни площи, както и логистични бази в близост до магистрала „Тракия“ с квадратура от 1500 до 3000 кв. м“, обясни пред „Труд“ експертът Атанас Ласков. Друга особеност на Пловдив е, че се очертава ръст на търсенето на производствени халета с квадратури от 300 до 800 кв. м.

„Предпочитани са обектите с големи електрически мощности, ВиК, газ и изградени сервизни помещения за персонала. Тук цените са от 2 до 2,8 евро за кв. м“, допълни Ласков.

Варна

През изминалата година ръст на търсенето на складови площи е отчетен и във Варна.

„Търсят се съвременни и модернизирани обекти, разположени в бази с градска локация“, обясни експертът Тони Танев. По думите му наемните нива на складове с площ до 1000 кв. м във Варна са от 3 до 4 евро на кв. м.

„Силен недостиг в предлагането на сравнително големи складове в крайградски логистични бази отново отчитаме и през изминалата година, като на територията на града такива предложения на практика липсват“, разясни Танев. Той допълни, че основни наематели на големи складове в района са национално представени търговци на мебели и електроуреди, както и на текстил и облекла.

„В индустриалния сегмент преобладава търсенето на производствено-складови площи във формат от 2000 до 5000 кв. м. Основните направления на наемателите са металообработвателни дейности, свързани с химическата промишленост логистични услуги, съхранение и обработка на зърнени култури, специализирано производство и комплектоване на промишлени продукти“, добави той.

„Предлаганите за продажба терени в района на западното пристанище са с площи от 10 до 50 дка, това са и търсените от инвеститорите формати за изграждане на промишлени и логистични бази“, обясни Танев.

Стара Загора

Ръст на търсенето на складови помещения е отчетен и в Стара Загора. През изминалата година в града са наети 6 хил. кв. метра складови площи.
„Все повече се търсят помещения ново строителство, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства“, коментира Огнян Георгиев от местна агенция. По думите му в Стара Загора се наблюдава търсене за наемане от страна на чужди фирми, които изместват производствата си или извършват логистична дейност в България.

„От друга страна, отчитаме слаба активност на българските фирми и бизнес на пазара на складови и промишлени имоти, коята е породена от неясната политическа и икономическа обстановка в страната. По-скоро се наблюдава тенденцията за освобождаване и продажба на такива имоти от тяхна страна и ограничаване на дейността им до нивото на оцеляване и задържане на определени позиции в бизнеса им“, каза Георгиев. През изминалата година средните цени на наемите в града са в рамките на 2 до 2,5 евро за кв. м площ, като за по-големи квадратури цените падали до 1,5 евро/кв.м.

„Цените за покупка на складови помещения бяха от 250 до 300 евро на кв. м. за застроена площ, като тя съответно се покачваше на нива до 400 евро/кв.м. в зависимост от прилежащия към тях терен и наличието на добра инфраструктура“, допълни Георгиев.

Русе

Ръст на наемането на подобни имоти е отчетен в края на 2015 г. и в Русе. В града най-търсени се оказват малки складове с площи от 100-200 кв. м или големи около 1000 кв. м, на наемни равнища от 1,5 до 2,5 евро кв. м. Оказва се обаче, че предлагането на подобни имоти е твърде ограничено.

„Ако един наемател иска да си разшири базата, му е трудно да си избере нова, защото предлагането е ограничено и трябва да се правят компромиси. Голямо е учудването на национални и международни фирми, че няма избор на складови площи“, обясни брокерът Григор Недев.

По думите му все повече частни инвеститори строят или ремонтират бази от нов тип. „Интересен е фактът, че има наематели, които сключват договори „на зелено“, задават своите параметри като височини на вратите, обем на офисните части и т.н., и се строят по модел на наемателите“, обясни Недев.

Враца

В най-бедния регион на страната – Северозападния, е отчетено понижение на наемите на складовите помещения. Средната наемна цена за складови площи варира от 1,50 до 2,50 евро/кв.м в зависимост от локацията, а продажната достига 50 евро, но въпреки това интерес липсва.

„В момента са налице свободни складови площи, като средният срок за сключване на сделка е вече повече от 6 месеца“, обясни брокерът Бисер Петров. По думите му най-атрактивни в региона продължават да са складовите площи, намиращи се в обособените промишлени зони. „Тук продължава да се наблюдава тенденцията кандидатите за наемане на складови помещения да търсят освен добрата локация и добра инфраструктура, която липсва при мнозинството от тези сгради, въведени в експлоатация преди повече от 50 години“, каза Петров. Той посочи, че строителство на нови складови площи в Северозапада на практика липсва.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.