Как (не) се пише мотивационно писмо

Кандидатствате за нова работа? Знаете ли, че добре написаното мотивационно писмо може да е тънката граница между това да чуете въпроса: „Кога може да започнете?“, или да не ви се обадят повече. Ето няколко съвета как да подготвите добър текст и по-точно от какви грешки трябва да се пазите, за да не намалите шансовете да ви извикат на интервю.

Без писмо

Може ли без писмо? Разбира се, че може. Но изследвания показват, че според кандидатите за работа за половината от мениджърите мотивационното писмо има ключово значение при подбора на кадри, а другата половина изобщо не ги четат. Затова много хора не си правят труда да пишат такова. За съжаление никога не можете да бъдете 100% сигурни какъв късмет ще имате. И колкото досадно да ви се струва, по-добре се постарайте да представите интересно и аргументирано кандидатурата си в няколко параграфа. Нали целта е да убедите работодателя, че точно вие сте човекът, който му трябва. Как ще го направите, ако не искате да отделите 20-30 минути да напишете защо трябва да наемат точно вас? Единственият случай, в който е позволено да си спестите това усилие е, ако в обявата за работа се посочва, че се кандидатства само със CV.

Нелепо начало

„Въпреки че все още нямам търсените от вас опит и квалификация реших да кандидатствам за длъжността...“ Доста младежи, които търсят първа работа започват по този начин мотивационното си писмо. Дори това, което сте написали да е самата истина, недейте да започвате по този начин. Така акцентирате върху качествата, които нямате. Смятате ли, че потенциалният ви работодател ще е заинтригуван от това какво не умеете?
Целта ви е на 180 градуса. Да си търсите работа е все едно да сте в бизнеса с продажби. Няма начин да не сте гледали реклама, в която търговски представител хвали стоката си. Така трябва да постъпите и вие в мотивационното си писмо, като се опитвате да не бъдете толкова досадни. Акцентирайте върху силните си качества. Вместо да казвате, че нямате професионален опит, опишете как сте се справили с курсова работа в училище или в университета и се опитайте да убедите работодателя, че сте проявили качествата, които търси.

Обърках работодателя

Нищо няма да запокити мотивационно ви писмо, а и цялата ви кандидатура в кошчето по-бързо от грешка в името на компанията. Може би ви се струва абсурдно да постъпите толкова нелепо, но подобни обърквания не се случват никак рядко. Особено ако кандидатствате по няколко обяви едновременно, както правят повечето хора. Може дори да напишете друга компания, което 100% елиминира всички шансове за успех. За да не стигате дотам, прегледайте внимателно документите си преди да ги изпратите.

Правописни грешки

Правописните грешки са сред най-често срещаните при писане на мотивационно писмо. Вярно е, че в социалните мрежи и по форумите граматическите правила не са на мода, но когато кандидатствате за работа се постарайте да ги спазвате. Неграмотността дразни, а освен това показва немарливо отношение. Надали искате това да е първото впечатление, което създавате у работодателите. Може би ползвате програми за проверка на правописа, но не им се доверявайте напълно. Най-добрият начин да елиминирате грешките е да прочетете внимателно писмото няколко пъти, по възможност на хартия.

Бившият ми шеф

„Напуснах работа, защото бившият ми шеф не оценяваше инициативността ми.“ Включването на подобни обяснения са сред най-лошите грешки, които можете да направите. Все едно да отидете на първа среща и да започнете да разказвате за бившата/бившият. Работодателите не искат да слушат за миналото ви, а за настоящето и бъдещето и най-важното - с какво ще допринесете за успеха на компанията.
Изтъкването на лошите качества на бившия ви началник не ви създава положителен образ. Често се получава обратен ефект. Най-лошото е, че когато види подобно мотивационно писмо е твърде вероятно интервюиращият изобщо да не погледне CV-то ви.

Прекалени хвалби

Вероятно сте чели, че е добре да покажете, че познавате дейността на фирмата, в която кандидатствате. Внимавайте обаче да не залитнете в прекалени хвалебствия. Не пишете, че обичате продуктите на компанията. Вместо това включете пасаж, от който да стане ясно, че сте запознати с нейните марки, мисия и цели. Така ще покажете, че сте си написали домашното.

Цял роман

Изследванията показват, че специалистите по подбор на кадри отделят по 6 секунди, за да прегледат едно резюме. Обикновено те са залети от документи и времето им е ограничено. С други думи краткостта и яснотата са на почит. Затова доброто мотивационно писмо не трябва да надхвърля една страница, съветват кариерните консултанти. Помнете, че интервюиращия ви има и информацията от CV-то ви. Така че не преразказвайте цялата си професионална биография. Напишете няколко ясни и убедителни абзаца, които са лесни за четене. Акцентирайте върху опита и качествата, които смятате, че дават по-голям шанс на кандидатурата ви.


Едно за всички

Ако кандидатсвате по няколко обяви едновременно, е твърде вероятно да ви домързи да пишете отделно писмо до всеки работодател. В интернет е пълно с примери и е много изкушаващо да вземете готов текст или поне части от него. Опитайте се да не го правите. Работодателите не са вчерашни, а освен това влизат и в интернет. Всеки ден през тях минават толкова много мотивационни писма, че дори и със затворени очи могат да кажат дали текстът е оригинален или е „откраднат“. При всички положения ще направите много по-добро впечатление, ако авторството е ваше. Отнема повече време и усилия, но си заслужава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес