Дизелът в Македония вече е по-евтин от млякото

Регулаторната комисия по енергетика в Македония свали цените на горивата 3,5 денара. Така през следващите две седмици те ще могат да заредят по бензиностанциите в цялата страна дизел за само 39 денара за литър, което е по-евтино и от литър мляко, пише македонският вестник „Вечер“.

В същото време новите цени на ЕУРОСУПЕР БС-95 е 57,5 денара за литър, а ЕУРОСУПЕР БС-98 ще се продава за 59,5 денара /1 евро = 62 денара/.

Като причина за намаляването на цените на дребно на петролните продукти от регулаторната комисия посочват по-ниската с 19,51% средна цена на суровия петрол на световните пазари през последните 14 дни и по-високия с 0,143% курс на долара по отношение на денара.

Цената на дизела в Македония е исторически най-ниската. Когато преди 6 години бензинът беше с най-ниските цени в страната, дизелът тогава струваше само с половин денар по-малко – 46 денара.

Регулаторната комисия по енергетика определя цените на петролните деривати на всеки две седмици.

В Европа само в Украйна и Беларус цената на дизела е приблизително същата като в Македония. В останалите европейски държави като Италия и Великобритания дизелът струва 1,5 евро или два пъти повече. В Македония за тези пари може да се купят два литра, пише македонското издание.

В Гърция, Албания и България дизелът струва около 1,25 евро, а в Австрия, Босна и Херцеговина и Косово – по 1 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес