На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

1,5 милиона българи живеят с до 1500 лева на месец

Милион и половина са българите, които живеят с най-високи доходи или до 1500 лева на месец на член от домакинството.

Толкова са и най-бедните, а средното съсловие е от 4,2 милиона души. Това показват данни от изследване на Института за пазарна икономика “Образованието и заетостта като фактори за доходите и щастието в България”.

Седем процента от българите живеят под линията на бедност с доход от 286 лева на член от домакинството. При средното съсловие, което е 53 на сто, доходите са до 800 лева, а тези с по-високи доходи получават до 1500 лева месечно. Тук обаче не влизат милионерите.

По думите на икономиста Явор Алексиев по-ниското образование води до по-ниски доходи.

Според данните заетите висшисти получават средно 978 лева заплата на месец, средното образование осигурява трудово възнаграждение от 631 лева, а основното – 420 лева.

Основното образование доближава до линията на бедност, а шансът за работа е под 50 процента. Липсата на образование е равносилно в повечето случаи и на липса на работа.

Икономистът Петър Ганев обясни, че проучването е направено на база на данните на националната статистика от 2013 година. Изводите на ИПИ са, че образованието и заетостта са силно обвързани и в групата на бедните преобладават тези с основно или по-ниско образование и неработещите.

Ако живеете в по-малките населени места, също сте под заплахата от бедност. Големият град до известна степен гарантира по-добра работа и по-приличен доход.

Еднакво разклатено сред всички социални групи обаче е доверието в институциите и конкретно в съдебната система.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.