1,5 милиона българи живеят с до 1500 лева на месец

Милион и половина са българите, които живеят с най-високи доходи или до 1500 лева на месец на член от домакинството.

Толкова са и най-бедните, а средното съсловие е от 4,2 милиона души. Това показват данни от изследване на Института за пазарна икономика "Образованието и заетостта като фактори за доходите и щастието в България".

Седем процента от българите живеят под линията на бедност с доход от 286 лева на член от домакинството. При средното съсловие, което е 53 на сто, доходите са до 800 лева, а тези с по-високи доходи получават до 1500 лева месечно. Тук обаче не влизат милионерите.

По думите на икономиста Явор Алексиев по-ниското образование води до по-ниски доходи.

Според данните заетите висшисти получават средно 978 лева заплата на месец, средното образование осигурява трудово възнаграждение от 631 лева, а основното - 420 лева.

Основното образование доближава до линията на бедност, а шансът за работа е под 50 процента. Липсата на образование е равносилно в повечето случаи и на липса на работа.

Икономистът Петър Ганев обясни, че проучването е направено на база на данните на националната статистика от 2013 година. Изводите на ИПИ са, че образованието и заетостта са силно обвързани и в групата на бедните преобладават тези с основно или по-ниско образование и неработещите.

Ако живеете в по-малките населени места, също сте под заплахата от бедност. Големият град до известна степен гарантира по-добра работа и по-приличен доход.

Еднакво разклатено сред всички социални групи обаче е доверието в институциите и конкретно в съдебната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес