Брюксел ще може да рови в договорите на “Газпром”

Европейската комисия ще може да получава информация за търговските договори на "Газпром", включително и данни за цените. Това предвижда готвени нови законопроекти на ЕК, съобщава "Комерсант".

Аргументът на Брюксел е, че така ще се направи оценка на въздействие на енергийната безопасност. Освен това всички междуправителствени споразумения в областта на енергетиката ще трябва да бъдат съгласувани с изпълнителния орган на ЕС, преди да бъдат подписани.

Доскоро този подход можеше сериозно да удари по позициите на "Газпром", но сега тази вероятност е по-малка, въпреки че параметрите по договорите могат да бъдат използвани за политически атаки, коментира изданието.

"Комерсант" разполага с два документа, за които се очаква да станат основата за създаването на енергийния съюз на ЕС. Първият предвижда създаване на механизъм за обмен на информация за готвените и вече сключените междуправителствени споразумения в областта на енергетиката (изменение на Решение N994/2012). Вторият внася сериозни промени в Директивата за безопасност на газовите доставки от 2010 г., приета след газовата криза между Русия и Украйна през 2009 г.

Според условията на първия документ нито една страна членка няма да може да подпише международен договор в енергийната сфера без одобрението на ЕК. Преди няколко години този въпрос се превърна в сериозен проблем за Брюксел, тъй като държавите участници по проваления проект "Южен поток" сключиха споразумения с Русия при условия, които в последствие се оказаха в противоречие с т нар. Трети енергиен пакет. За да убеди България и останалите участнички да променят договорите си, ЕК трябваше да уличи София в нарушения на антимонополното законодателство при избора на изпълнител за строителството на газопровода, пише "Комерсант".

Сега, ако страна членка на ЕС иска да подпише с трета държава енергийно споразумение, ще трябва още в началото на преговорите да уведоми ЕК и редовно да съобщава за развитието на сделката. На свой ред Комисията ще може да изпраща свой представител на срещите, който да съветва участниците как договореностите да не са в нарушение на европейското законодателство. Окончателното споразумение също ще трябва да бъде одобрено от Брюксел, преди да бъде подписано и ратифицирано.

"Комерсант" твърди и че Брюксел предлага да бъдат обвързани партньорите на всички доставчици на газ извън пределите на ЕС да предоставят данни за своите дългосрочни договори (над една година) за закупуване на газ. Ще бъде необходимо да съобщава срокът на действие на договора, минималните и максимални дневни, месечни и годишни обеми, точките на предаване на газа, както и договорните условия за прекратяване на доставките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес