Яхт клуб скочи срещу търга на държавни лодки

Родители и членове на един от най-старите яхт клубове –„Кап.Георги Георгиев – Порт Варна” биха тревога, че има реална заплаха от затварянето му , както и за развитие на ветроходството.

Поводът е Ръководството на порта възнамерява да продаде яхтите, а впоследствие идва ред и на сградата на клуба, обяви на пресконференция секретарят му Гергана Георгиева. Тя и останалите членове поискаха отмяната на търга, към който има голям интерес и документите вече са разпродадени.

Над 50 деца ветроходци се обучават в клуб „Кап. Георги Георгиев”, който носи името на първия мореплавател обиколил сам света на борда на яхтата си „Кор Кароли „ и записан в книгата на Гинес. Родителите на бъдещите негови последователи обявиха, че ще вдигнат протест в събота с лодки по улиците срещу опитите и заплахата от затваряне на клуба.

Нови ветроходни съдове ще закупи пристанище Варна за нуждите на детското спортно ветроходство във Варна, обяви на пресконференция веднага ръководството му. Ще бъдат продадени 19 яхти в недобро техническо състояние –предпоставка за инциденти на море, и ако, не да си Боже, станат, отговорността за тях, носи собственикът-държавата, както и портът. Продажбата на плавателните съдове няма да окаже никакво влияние на ветроходните школи в града, тъй като на тях не се обучават възпитаници от детските класове.

Не предстои отдаване под наем или продажба на сгради, част от терминал Варна – Изток, собственост на „Пристанище Варна“ ЕАД, които до момента са ползвани за нуждите на спортни клубове, категорични са от ръководството. Представители на самия яхт клуб, дошли на пресконференцията на порта, бяха изненадани от позицията, която чуха и в която сами се увериха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони