Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Митниците с рекордни приходи от акцизи

Агенция „Митници“ е събрала рекордни приходи от акцизи през 2015 г. – 4,56 млрд. лева, според отчета на ведомството. Това е с 483 млн. повече от 2014 г. Общо приходите от налози, мита и такси са били 8,1 млрд. лева.

Постъпленията от акциз върху горивата са 2,11 млрд. лева, от цигари – 2,08 млрд., а от спиртни напитки – 201,2 млн. Увеличението при събраните акцизи върху тютюневите изделия е 16% спрямо 2014 г., като легалният пазар на цигари е нараснал от 11,3 млрд. къса през 2014 г. на 13,16 млрд. през 2015 г. При горивата също има увеличение – с 8,3%, или със 161,5 млн. лв. Над 80% от всички приходи са получени от облагането на дизел и керосин. На бензина се падат едва 20 на сто.

Митничарите са хванали и фирми с над 14 млн. лева неплатени данъци, на които са начислени 2 млн. лева лихви. Погасените от тях задължения обаче до края на годината са едва 3,9 млн. лева.

През 2015 г. митниците отчитат нова тенденция при наркотрафика – маскирането на наркотик като чай, идващ от Кения и Етиопия. Хванати са 188 килограма листа от кхат (растение, чиито свойства се доближават до тези на амфетамините).

Друга тенденция е трафикът на кокаин чрез юнжоамерикански куриери, като крайната дестинация за наркотика е Турция. Митническите лаборатории за миналата година са успели да открият пет съвсем нови вида дизайнерска дрога.

В отчета шефът на ведомството Ваньо Танов обаче изказва и разочарование от арестите на митничари през миналата година. „Върху митническата администрация останаха срамни клейма с трайна следа в публичното пространство.

Това изиска радикални решения, които ясно показват, че търпимост към корупцията в митническата администрация няма и няма да има“, заканва се Танов.

Разследваните случаи на корупция във ведомството през 2015 г. са 144, като 47 от производствата са завършили с дисциплинарни наказания. Уволнени са 11 служители, а 9 са временно отстранени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете