Полицейски хеликоптер и няколко патрулки преследваха 4 часа силно агресивна крава в Германия

Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

Митниците с рекордни приходи от акцизи

Агенция „Митници“ е събрала рекордни приходи от акцизи през 2015 г. – 4,56 млрд. лева, според отчета на ведомството. Това е с 483 млн. повече от 2014 г. Общо приходите от налози, мита и такси са били 8,1 млрд. лева.

Постъпленията от акциз върху горивата са 2,11 млрд. лева, от цигари – 2,08 млрд., а от спиртни напитки – 201,2 млн. Увеличението при събраните акцизи върху тютюневите изделия е 16% спрямо 2014 г., като легалният пазар на цигари е нараснал от 11,3 млрд. къса през 2014 г. на 13,16 млрд. през 2015 г. При горивата също има увеличение – с 8,3%, или със 161,5 млн. лв. Над 80% от всички приходи са получени от облагането на дизел и керосин. На бензина се падат едва 20 на сто.

Митничарите са хванали и фирми с над 14 млн. лева неплатени данъци, на които са начислени 2 млн. лева лихви. Погасените от тях задължения обаче до края на годината са едва 3,9 млн. лева.

През 2015 г. митниците отчитат нова тенденция при наркотрафика – маскирането на наркотик като чай, идващ от Кения и Етиопия. Хванати са 188 килограма листа от кхат (растение, чиито свойства се доближават до тези на амфетамините).

Друга тенденция е трафикът на кокаин чрез юнжоамерикански куриери, като крайната дестинация за наркотика е Турция. Митническите лаборатории за миналата година са успели да открият пет съвсем нови вида дизайнерска дрога.

В отчета шефът на ведомството Ваньо Танов обаче изказва и разочарование от арестите на митничари през миналата година. „Върху митническата администрация останаха срамни клейма с трайна следа в публичното пространство.

Това изиска радикални решения, които ясно показват, че търпимост към корупцията в митническата администрация няма и няма да има“, заканва се Танов.

Разследваните случаи на корупция във ведомството през 2015 г. са 144, като 47 от производствата са завършили с дисциплинарни наказания. Уволнени са 11 служители, а 9 са временно отстранени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.